Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu preotul şi au asistat la sfinţirea bucatelor: "România este exotică"
În prima zi de Paște, tradițiile și obiceiurile au fost puse la rang de cinste. În Maramureş, dar şi în Oltenia, gazdele au pus la dispoziţia turiştilor, veniţi din toate colţurile lumii, cele mai bune bucate tradiţionale. S-au îmbrăcat în straie populare şi au participat chiar şi la o slujbă de sfinţire.
În Maramureș, turiștii veniți din toate colţurile lumii s-au bucurat de mese pline cu cele mai bune preparate tradiționale. Biserica de lemn din comuna Desești a fost plină. Localnicii, dar și turiștii, îmbrăcați în port popular au venit la sfințit cu coșul plin de bunătăţi. "Aici avem nelipsitul cârnaţ, pasca, ouăle vopsite, drobul de miel şi aici avem şi şoldul de miel".
Ioan Ardelean, preot: Ziua Învierii lui Hristos, ne aduce atât de multă lumină încât cerul ni se pare fiecare loc, fiecare casă, fiecare biserică străbună sub tâmpla căreia atâtea generaţii, moşii şi strămoşii şi-au plâns durerile şi bucuriile deopotrivă.
Tradițiile unice au stârnit și curiozitatea şi unui grup de turiști din Thailanda. "Mi-am adus familia aici pentru că România, pentru noi, este exotică şi e un nou mod de a descoperi lumea".
Preparatele gustoase i-au atras pe turişti şi în satele pitorești din Gorj. "Sărbătorile la ţară sunt pentru mulţi dintre noi ca o reîntoarcere în copilărie. E motivul pentru care mulţi turişti au ales să petreacă Paştele în astfel de căsuţe tradiționale din Oltenia de sub munte", transmite reporterul Observator, Diana Speretoiu.
- Reacţia unui turist grec din Salonic, venit să petreacă Paştele la Bucureşti. Unde s-a dus cu tot cu familie:...
- Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor". Ce a uimit-o în...
- Cum a reuşit o ţară de două ori mai mică decât România să ne dea lecţii. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulţi...
Vacanţa la munte continuă
Pe lângă bunătățile specifice Paștelui, în Baia de Fier nu lipsește din meniu pastrama de oaie rumenită la foc domol pe boate de alun. "Pastrama o pregătim cu 3-4 zile înainte, o ţinem la baiţ după care o întindem pe boatele astea".
Cei care au vrut o gură de aer proaspăt în locul mâncărurilor săţioase, s-au bucurat de o zi ca în povești, la munte, unde vremea a fost numai bună pentru orice tip de mișcare în aer liber. "Liniștea pădurii, aerul curat și cadrul natural cu adevărat deosebit sunt câteva dintre motivele pentru care mulți turiști au ales o plimbare la pas, în prima zi de Paște. Iar când locul ales este o staţiune ca Poiana Brașov, amintirile sunt, cu siguranţă, dintre cele mai plăcute", transmite reporterul Observator, Claudiu Loghin. Astăzi, în ultima zi de vacanţă, turiştii pot urca cu telegondola în zona înaltă a masivului Postăvarul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰