Antena Meniu Search
x

Preşedinta Georgiei a respins prin veto legea controversată "inspirată de Kremlin"

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că a respins prin veto legea privind "influenţa străină", aprobată săptămâna aceasta de parlamentul de la Tbilisi, în ciuda unui amplu protest al opoziţiei, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 19.05.2024 , 10:13

Preşedinta Georgiei a respins prin veto legea controversată "inspirată de Kremlin"
Preşedinta Georgiei a respins prin veto legea controversată "inspirată de Kremlin" - Profimedia Images

Legea respectivă impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi de influenţă străină", în conformitate cu o lege similară din Rusia. Acest veto era aşteptat, dar Parlamentul are încă posibilitatea de a-l anula prin votarea din nou a textului.

Opoziţia georgiană şi ţările occidentale văd în această lege riscul unui derapaj autoritar. Uniunea Europeană a avertizat că ea ar constitui un obstacol în calea aderării la UE pentru Georgia, ţară candidată din 2022, argumente reluate de Salomé Zurabişvili.

"Astăzi am respins prin veto legea rusă. Această lege este rusească în esenţă şi spirit", a declarat ea în cadrul unui briefing de presă, citată de agenţia de presă rusă TASS. "Contrazice Constituţia noastră şi toate standardele europene şi, prin urmare, reprezintă un obstacol pe drumul nostru european", a adăugat ea. "Această lege trebuie să fie abrogată".

Articolul continuă după reclamă

Partidul de guvernământ susţine că această lege este necesară pentru a îmbunătăţi transparenţa finanţării ONG-urilor şi pentru a proteja ţara de interferenţe externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a părut exagerată reacţia publicului la momentul Babasha de la concertul Coldplay?
Observator » Stiri externe » Preşedinta Georgiei a respins prin veto legea controversată "inspirată de Kremlin"