Antena Meniu Search
x

Video Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ştefan. Aproape jumătate de milion de români îşi serbează astăzi ziua numelui

Aproape jumătate de milion de români îşi serbează astăzi ziua numelui, de Sfântul Ştefan.  

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 27.12.2022, 08:30

Vezi și

Aproximativ 400.000 de bărbaţi şi 120.000 de femei au astăzi dublu motiv de sărbătoare. A treia zi de Crăciun și onomastica. Există o serie întreagă de tradiții și obiceiuri legate de această zi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

În primul rând, oamenii pot merge la biserică, pentru că se țin slujbe în toate bisericile astăzi. În același timp, se aduc acolo și diverse preparate pentru a fi sfințite, ca mai apoi să fie date de pomană de sufletele celor care au murit în condiții dramatice. 

De asemenea, se spune că este bine ca cei care suferă de boli grele sau au procese foarte grele și de lungă durată să ducă astăzi o icoană cu Sfântul Ștefan la biserică, să o sfințească și apoi să o aducă acasă.

Și alte tradiții mai sunt legate de această zi. Spre exemplu, în zone din Muntenia se fac astăzi "pâinicile lui Ștefan". Mai precis, niște pâinici făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac și care mai apoi, după ce sunt sfințite, sunt date de pomană copiilor. Aceste pâinici amintesc, spune tradiția, de acele pietre cu care a fost omorât acest mucenic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ştefan. Aproape jumătate de milion de români îşi serbează astăzi ziua numelui