Antena Meniu Search
x

Video TransApuseana, rival pentru Transfăgărăşan şi Transalpina. E cea mai mare investiţie în drum judeţean din România

După deja celebrele Transalpina şi Transfăgărăşan, o nouă şosea la înălţime va concura pentru titlul de cel mai frumos drum din ţară. TransApuseana e drumul care, de luna aceasta, deschide calea către peisajele superbe ale Munţilor Apuseni. Oamenii din zonă speră că turismul va înflori în cătunele pustii, pierdute pe traseu.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 10.12.2023, 21:35

Vezi și

"Transapuseana" sau Drumul Judeţean 107i porneşte domol de la marginea Aiudului şi străpunge partea de Sud a Munţilor Apuseni. Pe măsură ce urcă, drumul se îngustează şi devine cu o singură bandă, dar din loc în loc există astfel de refugii, pentru a trage pe dreapta în cazul în care vin maşini din ambele părţi. Pe mai bine de jumătate din lungimea lui au fost montate balustrade, pentru că şoseaua şerpuieşte în unele locuri la limită coamele Apusenilor.

E cea mai mare investiţie într-un drum judeţean din ţara noastră

Are o lungime totală de 80 de kilometri şi ajunge până în apropiere de Abrud. Până acolo, străbate zone de o frumuseţe aparte prin inima munţilor. În cel mai înalt punct, şoseaua ajunge la peste 1000 metri altitudine şi tot ce găsim aici sunt stâncile, case părăsite şi peisaje de tablou. Nu sunt magazine sau staţii de carburant şi din acest motiv înainte de a porni la drum e nevoie de puţină organizare.

Din bagaj nu trebuie să lipsească aparatul foto. Paul a aşteptat cu nerăbdare noul drum spectaculos şi a venit să-l încerce cu ATV-ul. "Am venit să experimentăm noua şosea, să vedem peisajele. Super. Vremea faină, peisaj super. Eu zic că o să fie plin, după cum se vede se construiesc o grămadă de cabane", spune Paul. Lucrările au inceput în 2019 şi au fost accelerate la începutul acestui an, când constructorul a fost schimbat. E cea mai mare investiţie într-un drum judeţean din ţara noastră, a costat 75 milioane de euro. Potenţialul zonei este nepreţuit.

"Este una dintre cele mai spectaculoase din toată ţara. O lucrare extrem de complexă", a declarat Marius Hațegan, vicepreședinte Consiliul Județean Alba. Şoseaua va lega indirect şi Drumul national 74 de Autostrada A10, Sebeş-Turda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » TransApuseana, rival pentru Transfăgărăşan şi Transalpina. E cea mai mare investiţie în drum judeţean din România