Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Transfăgărăşanul are un rival. Drumul dintre Suceava şi Neamţ oferă privelişti care îţi taie răsuflarea şi urmează povestea unui roman celebru

Transfăgărăşanul are un rival. Drumul Talienilor, care leagă judeţele Suceava şi Neamţ, este aproape reabilitat şi oferă privelişti care îţi taie răsuflarea. Şoseaua, care a fost construită iniţial de meşteri italieni, pe vremea Regelui Carol I, va fi asfaltată şi lărgită, pentru a permite accesul cât mai multor turişti. Si va mai spun ceva, Drumul urmează traseul Vitoriei Lipan, eroina romanului "Baltagul".

de Angela Bertea

la 30.08.2024 , 19:52

Drumul Talienilor este deja reabilitat pe porţiunea din judeţul Neamţ. Până la Crăciun, constructorii promit că va fi gata şi segmentul care a mai rămas, din judeţul Suceava. "Este un drum cu o lungime de aproximativ 15 kilometri. Valoarea lui este de 17 milioane de euro", a declarat Vasile Tofan, vicepreşedinte CJ Suceava. Construcţia drumului a început în 1902, la ordinul Regelui Carol Întâi. A adus meşteri din Italia, cei mai pricepuţi de la acea vreme. Podeţele făcute de ei sunt considerate lucrări de artă şi vor fi păstrate pentru a fi admirate de turişti.

Şoseaua va fi conectată şi cu viitoarea autostradă a Unirii

"Piatra e extrasă din aceşti munţi. Undeva, în vârf, există şi o carieră de piatră. Cred că de acolo a fost extrasă această piatră, cioplită manual şi zidită. Deci atunci italienii lucrau la noi, acum noi ne ducem la ei şi muncim", a declarat Lucian Stan, șef de șantier. Traseul oferă privelişti de vis. Insa de peisaje s-au bucurat pana nu demult doar cei care au avut masini off-road. Drumul a fost asfaltat in mare parte si largit de la 3 metri la sase, pentru ca accesul sa fie mai usor.

Vezi și

"Este un potenţial turistic imens şi considerăm că odată cu finalizarea drumului care va face legătura între Valea Moldovei şi Valea Bistriţei turismul va prinde contur mult mai bine", a declarat Mirela Hrițcan, inspector Primăria Mălini. În zonă, turiştii încă pot vedea cazematele folosite de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar la stâne găsesc bunătăţi proaspete, să le vină inima la loc. Drumul Talienilor este şi traseul urmat de Vitoria Lipan în căutarea soţului dispărut, în faimosul roman Baltagul, de Mihail Sadoveanu. După reabilitare, Drumul Talienilor va prelua traficul dintre Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc. Şoseaua va fi conectată şi cu viitoarea autostradă a Unirii.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Transfăgărăşanul are un rival. Drumul dintre Suceava şi Neamţ oferă privelişti care îţi taie răsuflarea şi urmează povestea unui roman celebru