Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Guvernul va sesiza CCR în cazul "Belina". CCR va spune dacă se pot ancheta hotărâri de guvern
Tudorel Toader a anunțat, joi, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională cu privire la un conflict de natură instituţională între Executiv şi DNA în dosarul
Tudorel Toader a anunțat, joi, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională cu privire la un conflict de natură instituţională între Executiv şi DNA în dosarul „Belina", în care sunt cercetate hotărâri de Guvern.
Ministrul Justiţiei a precizat că inițiativa sesizării CCR în dosarul „Belina” a pornit din Guvern și nu de la Ministerul Justiției, nu de la ministrul Justiției.
”Țin să precizeze că inițiativa redactării și acțiunii de sesizare a CCR a pornit din Guvern și nu de la Ministerul Justiției, nu de la ministerul Justiției. În al doilea rând, am citit și eu prin presa scrisă o afirmație absolut incorectă, care nu-mi aparține în sensul că s-ar fi solicitat considerarea hotărârilor de guvern ca și ordonanțe de urgență, ca și legile. E imposibil o astfel de afirmație, pentru că au regim juridic diferit. Au efecte diferite. Nu știu cine a făcut afirmația, dar vă sigur că afirmația este absolut incorectă”, a declarat Tudorel Toader, joi dimineață, la Ministerul Justiției.
Tudorel Toader a declarat joi că Guvernul României vrea să conteste ancheta Belina, iar în acest caz „Ministerul Justiției este cel mai abilitat să facă o asemenea sesizare, lucru care se va întâmpla în următoarele zile”.
- Tudorel Toader o contrazice pe şefa DNA: "Legalitatea unei hotărâri de guvern o verifică judecătorul, nu...
- PSD dezbate luni situaţia vicepremierului Sevil Shhaideh şi a ministrului Rovana Plumb, suspectate de fapte de...
- ATAC fără precedent împotriva lui Liviu Dragnea: "Cine FURĂ aşa ceva din proprietatea publică trebuie să...
”Vom începe redactarea sesizării de azi dimineață și în zilele următoare. În concret, despre ce este vorba. Vă rog să recitiți comunicatul DNA, în care se spune că decizia CCR din februarie, referitoare la Ordonanța 13, este aplicabilă numai pentru ordonanțe și legi, nu pentru Hotârâri de Guvern. Enunțul este corect, dar principiul este aboslut incorect. De ce? Pentru că prin de decizia precedentă, Curtea Constituțională a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta circumstanțele adoptării unei OUG sau unei legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea respectivelor acte normative. Circumstanțele și oportunitatea revine decidentului, respectiv Guvernul sau Parlamentul, care trebuie să respecte limitele legale, limitele contituționale”, a mai precizat ministrul Justiției.
Astfel, CCR ar trebui să se pronunțe dacă hotărârile pot avea acelaşi regim ca ordonanţele, având în vedere decizia Curţii referitoare la Ordonanţa 13.
În acel caz s-a stipulat că procurorii nu pot investiga oportunitatea sau legalitatea unor astfel de acte emise de Executiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰