Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ultima dorinţă a lui Nicu Covaci: "Asta vom face". Fondatorul Phoenix, înmormântat fără onoruri militare

Lumea artstică îl plânge pe unul din cei mai influenţi muzicieni ai României, Nicu Covaci. Artiştii vorbesc despre moștenirea pe care fondatorul Phoenix o lasă generaţiilor viitoare. Înmormântarea lui Nicu Covaci va fi privată, dar fanii îi pot aduce un ultim omagiu la Filarmonica din Timişoara, timp de două zile. Slujba va fi oficiată de Mitroplitul Banatului. În schimb, artistul nu va avea parte de onoruri militare.

de Iulia Pop

la 04.08.2024 , 19:16

Nicu Covaci, fondatorul Phoenix, nu mai e, dar melodiile pe ca le lasă moştenire rockului românesc se aud mai tare ca niciodată. Ca ultim omagiu, oameni simpli, priteni sau artişti fac cu toţii reverenţe. Ovidiu Lipan Ţăndărică, fostul toboşar al trupei Phoenix, alături de care formaţia a ajuns fenomen muzical în anii '70, a ţinut un moment de reculegere pe scenă. "O legenda, un prieten, un suflet, un om care a fost alaturi trup si suflet de trupa Phoenix. Un prieten care oricand aveai nevoie iti sarea in ajutor, acum va divulg, a fost si nasul meu de cununie, am avut o relatie mai aparte", a declarat Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Fondatorul Phoenix, înmormântat fără onoruri militare

Şi aveau planuri mari, înainte ca boala să-l învingă, mărturiseşte Mircea Baniciu, şi el membru în formula de aur Phoenix. "Noi ne-am propus să refacem gândurile bune pe care le-am avut în perioada noastră de început, să refacem trupa, momentele superbe şi uite că nu s-a putut", a declarat Mircea Baniciu. Toţi cei care i-au stat vreodată alături pe scenă vorbesc cu admiraţie despre forţa şi curajul lui Nicu Covaci. Iar membri trupei promit să-i ducă mai departe opera carea influenţat genraţii întregi.

Vezi și

"Ultimă dorinţă a fost ca formaţia pe care a lăsat-o să continue, iar asta vom face. Se lucrează la un disc nou, se numeşte Nemuritor sau Nemritorul şi îl vom dedica întregii existenţe a lui Nicu. Concertele pe mai departe vor arăta exact aşa cum ne-a învăţat să o facem", a declarat Costin Adam, solist. Peste 40 de muzicieni au facut parte din formatia Phoenix de-a lungul anilor. Nicu Covaci a fost nucleul care a pastrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumatate de secol. Un tribut i-au adus si motocilistii romani. Apoi au plecat în paradă, purtând poza legendarului artist al rockului românesc.

În urmă cu două luni, Nicu Covaci apărea într-o ultimă filmare publică. Piesele Phoenix rămân testament. De maine, fanii si apropiatii lui Nicu Covaci sunt asteptati la Filarmonica Banatul din Timisoara, unde isi pot lua ramas bun de la artist sau pot semna in cartea de condoleante care va fi deschisa aici. Inmormantarea va fi cel mai probabil miercuri, iar slujba va fi oficiala de un sobor de preoti condus de Mitropolitul Banatului. Desi a fost decorat în 2007 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Nicu Covaci nu va fi înmormântat cu onoruri militare. Potrivit MAPN, "Meritul Cultural" nu se încadrează pentru ceremoniile militare.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Ultima dorinţă a lui Nicu Covaci: "Asta vom face". Fondatorul Phoenix, înmormântat fără onoruri militare