Antena Meniu Search
x

ULUITOR! Delfinii vorbesc. Care a fost primul cuvât al delfinilor tradus de cercetători

Cu ajutorul unui dispozitiv special, de ultimă generaţie, cercetătorii au reuşit să recunoască înţelesul unui fluierat al delfinilor. Ei au emis, în prezenţa specialiştilor, un sunet - învăţat de la oameni - care însemna „iarbă de mare”.

 Descoperirea este una spectacoloasă care va ajuta oamenii să „vorbească” în timp real cu delfinii dar şi cu alte specii de animale. Timp de 25 de ani au lucrat secialiştii din cadrul Wild Dolphin Project cu un grup de delfini liberi din Caraibe, dezvoltând o serie de fluierături – diferite de cele emise de delfini în cadrul limbajului lor natural – în speranţa că delfinii vor învăţa aceste sunete şi le vor folosi.

Munca lor nu a fost în zadar. Anul trecut în august, Denise Herzing, director al Wild Dolphin Project, a putut auzi, în timp ce se afla în apă, înotând alături de grupul de delfini, una dintre fluierăturile respective, iar aparatul pe care îl purta cu ea (prototipul unui dispozitiv de traducere numit Cetacean Hearing and Telemetry - CHAT) a tradus-o imediat: „iarbă de mare”!

Evenimentul a fost singular şi rezultatele analizei sunt preliminare, cercetările fiind întrerupte în vara trecută, deoarece specialiştii au pierdut grupul de delfini sălbatici pe care îl studiau.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă sunt încrezători în progresele făcute şi intenţionează ca în vara viitoare să repete observaţiile, pentru a confirma această comunicare bidirecţională între oameni şi delfini.

Sursă: descopera.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » ULUITOR! Delfinii vorbesc. Care a fost primul cuvât al delfinilor tradus de cercetători