Update Dronă rusească deasupra României. Două avioane F-16 românești și două F-18 spaniole, trimise să monitorizeze atacul de la graniță
A fost emisă alertă azi noapte în Tulcea. Locuitorii au fost avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer, în urma unui atac masiv al Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, aproape de graniţa noastră.. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că patru aeronave au fost ridicate pentru monitorizarea situației, în noaptea de joi spre vineri, două aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două ale Forţelor Aeriene Spaniole.
UPDATE: Ce spune Ministerul Apărării Naționale despre atacul cu dronă de la granița României cu Ucraina:
"Vineri, 27 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.
Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert", a informat MApN.
Patru avioane, două ale României și două ale Spaniei, trimise după drone
- Fragmente de dronă rusească Geran 2, găsite lângă Plauru. Resturile, descoperite în afara zonei locuite
- Nava cu cereale ucrainene lovită de ruşi în Marea Neagră se afla la 55 de km distanţă de România
- Ucrainenii, supăraţi pe România. Analist: Nu doar că nu a doborât dronele rusești, dar a mai şi trimis avioane...
Oficialii din Apărare au ridicat două avioane de luptă de la Baza Aeriană Borcea, iar lor li s-a alăturat două aeronave F-18 aparținând Forțelor Aeriene Spaniole, de la Baza Mihail Kogălniceanu.
"Pentru monitorizarea situației, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 și, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00.
Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spațiul aerian național, în zona de frontieră cu Ucraina.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol.
MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional", a transmis MApN.
IGPR a făcut apel la calm în mesajul RO-Alert trimis populației din Tulcea
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis în cursul nopţii de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea, după ce structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţa cu România.
Conform ISU Tulcea, au fost înregistrate două apeluri la 112 - unul pentru a cere informaţii, iar un al doilea a fost cel în care apelantul a relatat că aude explozii în zona de nord, pe teritoriul ucrainean.
"În cursul nopţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de Nord a judeţului Tulcea după ce, structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţă cu România. Astfel, mesajul transmis către populaţie face un apel la calm, iar în cazul în care cad obiecte din spaţiul aerian, să respecte recomandările de adăpostire şi de autoprotecţie transmise prin mesajul RO-Alert" transmite ISU Tulcea.
Românii din zona de graniță, asigurați că nu sunt ținta dronelor rusești
ISU Tulcea menţionează că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor.
"De asemenea, zonele vizate de atacurile Federaţiei Ruse sunt pe teritoriul ucrainean, la mică distanţă de graniţa cu România, şi astfel există posibilitatea ca anumite obiecte în urma ripostei armatei ucrainene să cadă pe teritoriul românesc. Facem încă o dată precizarea pentru liniştea comunităţilor din zona de Nord a judeţului Tulcea, dar şi celor ce ajung în zona respectivă ca turişti că nu sunt vizate ţinte ori zone de pe teritoriul României!", indică sursa citată.
Situație fragmente de drone identificate pe teritoriul național de la începutul războiului în Ucraina
- 5 septembrie 2023, Plauru;
- 9 septembrie 2023, Plauru;
- 13 septembrie 2023, Nufăru și Victoria;
- 11 octombrie 2023, Plauru;
- 13/14 decembrie 2023 – Atacuri cu drone. Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, către zona Grindu. A fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene;
- 28 martie 2024, Insula Mare a Brăilei;
- 25 iulie 2024, Plauru;
- 31 iulie 2024, la Plauru, Periprava, Ceatalchioi;
- 20 august 2024, Periprava, s-au găsit fragmente de drone căzute la finalul lunii iulie;
- 9 septembrie 2024, Periprava, judetul Tulcea;
- 23 septembrie 2024, Plauru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰