Antena Meniu Search
x

Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani: "Să vă fie rușine că trimiteți acasă o bătrână în cârje"

Cazul unui preot din localitatea Valu lui Traian care i-a refuzat spovedania unei femei, în vârstă de 87 de ani, pentru că aceasta nu aparţine sectorului său pastoral este analizat de Corpul de inspecţie bisericească, a informat luni Arhiepiscopia Tomisului.

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 17:58

Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani pe motiv că aparţine altei parohii. Ce sancţiune riscă duhovnicul
Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani pe motiv că aparţine altei parohii. Ce sancţiune riscă duhovnicul - Shutterstock

Conform sursei menţionate, Regulamentul Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române prevede că "clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte".

În ce situaţii nu poate fi refuzată Taina Spovedaniei

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au mai spus că Centrul Eparhial a emis pe 9 aprilie o adresă către toate unităţile din subordine în care duhovnicii sunt atenţionaţi că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeaşi adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat.

"Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecţie bisericească", se arată într-un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

Un bărbat a făcut public pe reţele de socializare cum mama sa, în vârstă de 87 de ani, după slujba la care a participat, la o biserică din localitatea Valu lui Traian, a vrut să se spovedească, dar preotul i-a spus că nu poate pentru că strada pe care stă face parte din sectorul altei parohii.

„Am fost cu mama mea, de 87 de ani, la biserica din fața Poliției pentru a se spovedi. Am stat la slujba frumos și la sfârșit, când să se spovedească, preotul i-a spus mamei mele că nu o spovedește, pentru că nu stă pe o stradă din parohia lui. Mi-a zis să îl sun pe preotul care răspunde de acea stradă. Să vă fie rușine, că trimiteți acasă o bătrână în cârje și nu o puteți spovedi în biserică, rușine, rușine, rușine!", scrie bărbatul pe pagina de Facebook Valu lui Traian. În comentarii, alţi localnici se plâng de comportamentul preotului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Un preot din Constanţa a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani: "Să vă fie rușine că trimiteți acasă o bătrână în cârje"