Antena Meniu Search
x

Video Un virus misterios face ravagii în nordul litoralului. Sute de turiști infectați, toți cu aceleași simptome. ”Nu vreţi să ştiţi ce concediu am avut!”

Turiştii români au un duşman nevăzut în vacanţe: un virus extrem de contagios. După munte, apar probleme şi la mare. În nordul litoralului, sute de turişti au ajuns la medic cu probleme grave digestive în ultimele zile. Printre ei sunt foarte mulţi copii. Oamenii cred că de vină ar fi apa mării, dar autorităţile exclud această variantă.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 29.07.2021, 12:48

Vezi și

Un virus deocamdată necunoscut compromite vacanţele turiştilor pe litoralul românesc. Copii şi adulţi au umplut spitalele şi au golit farmaciile de medicamente. Toţi cu aceleaşi simptome. Nicoleta Petre, turistă: ”Mi-au spus că sunt foarte mulţi copii, că în jur de 30 de copii ajung pe zi cu aceeaşi problemă. La două zile au apucat-o aceleaşi crize pe mama mea şi la 3 zile pe soţul meu”.

Claudia Tătărici, medic Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa: ”În ultimele zile, numărul solicitărilor la Ambulanţă a crescut cu aproximativ 80-100 pe 24 de ore”.

Turiștii dau vina pe apa mării sau apa de la robinet

Oamenii au mâncat în diferite restaurante de pe litoral, tocmai de aceea sunt convinşi că de vină e apa mării sau apa de la robinet.

Pe acelaşi subiect

Horia Anton, turist: ”Am mâncat numai de la nişte restaurante cel puţin mid-level, adică nu am mâncat de la celebrele localuri împinge tava sau locuri care mi se păreau insalubre. Are trei ani şi patru luni. A vomitat pentru prima dată, cred că tot ce mâncase în alea două zile şi a ţinut-o tot aşa, cred că, mă rog, am ajuns în Bucureşti pe la trei dimineaţa şi până a doua zi dimineaţă când am chemat şi salvarea. (...) M-a sunat soţia că nu numai ea a păţit acelaşi lucru, ci şi părinţii ei, care nu au fost cu noi la mare. Eu sunt ferm convins că a fost apa mării, nu mâncarea, pentru că ... câtă mâncare alterată să fi mâncat atâţia oameni care au păţit asta?”

Turist pe plajă: ”A avut probleme, şi cu scaune şi vomă, chiar 24 de ore în continuu. Nu vreţi să ştiţi ce concediu am avut. Am fost la farmacie şi nu mai aveau nimic”.

DSP Constanța susține că apa mării este bună sau foarte bună

Autorităţile exclud varianta ca apa să-i fi îmbolnăvit pe oameni.

Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanţa: ”Calitatea apei în cele 48 de puncte de îmbăiere de pe litoralul românesc este bună sau foarte bună”.

Silviu Coșa, prefect Constanța: ”Atât în ceea ce priveşte apa de mare cât şi apa din piscinele unităţilor aflate pe litoral nu avem niciun indiciu care să releve un pericol pentru sănătatea turiştilor sau a populaţiei”.

Norovirusul ar putea face ravagii și pe litoral, așa cum s-a întâmplat la munte

Mulţi se gândesc că ar putea fi tot norovirus, un virus periculos care a îmbolnăvit sute de oameni în Râşnov. 

Andreea Dragomir, turistă: ”Eu sunt cadru medical, sunt vaccinată COVID, ideea e că eu suspectez un focar viral pe litoral, pentru că e un virus cu incidenţă contagioasă foarte puternică. Noi am fost patru adulţi şi doi copii.  Iniţial s-au îmbolnăvit copiii şi apoi au luat, mă rog, doi dintre adulţi. Noi nu am consumat alimente de pe litoral”.

Anca Ghiran, turistă: ”N-au mâncat nimic de-afară, nici nimic, nici de pe plajă, nici, totul au mâncat doar gătit de mine. Deci am exclus mâncarea şi a rămas apa de mare. O doamnă asistentă, mi-a spus, "doamnă, dar nu ştiţi, când veniţi la mare, măcar cu o săptămână-două înainte, faceţi o cură de probiotice! Enterocolită, enteroviroză, ceva. Au zis că ori e adenovirus, ori e rotavirus, ori e norovirus. Una din cele trei”.

Silviu Coșa, prefect Constanța: ”La nivelul spitalului de Boli infecţioase există 22 de persoane internate cu enterocolită ceea ce înseamnă sub jumătate din media normală a lunilor de vară”.

La insistențele reporterilor Observator, DSP Constanţa a transmis o listă de sfaturi pentru turişti. Printre altele, trebuie să consume apă fiartă şi răcită sau apă îmbuteliată. Adică apa de la robinet e bună, dar nu prea.

Dacă ați fost pe litoral și ați avut astfel de simptome, ne puteți scrie pe Fii Observator, pe Facebook sau pe WhatsApp la numărul 0722 699 800.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Un virus misterios face ravagii în nordul litoralului. Sute de turiști infectați, toți cu aceleași simptome. ”Nu vreţi să ştiţi ce concediu am avut!”