Antena Meniu Search
x

Video "Uriaşii, cu lingură din asta au mâncat supă". Povestea colecţionarului din Satu Mare care a strâns obiecte vechi chiar şi din anii 1700

Când există pasiune, poţi face lucruri minunate. A demonstrat-o un bărbat din Satu Mare, care, după 15 ani de muncă, a creat o colecţie unică. Are acum sute de obiecte de uz casnic vechi, unele chiar din anii 1700, pe care le păstrează cu grijă. În ciuda vechimii, multe dintre ele încă funcţionează.

de Redactia Observator

la 13.11.2022, 12:37

Vezi și

Sătmăreanul Boros Gerzon este unul dintre "Luminătorii Satelor", distincţie unică în ţară, care răsplătește în fiecare an personalitățile culturale locale care și-au adus contribuția la dezvoltarea spirituală a comunităților din care provin. De ani de zile adună şi îngrijeşte obiecte în care vezi adevărate file de istorie. Unele au şi 300 de ani vechime. A iubit mereu tradiţia şi arta populară. Dar de colecţionat s-a apucat acum vreo 15 ani, pe când începuse să-i pară rău de tinereţe, cum îi place să glumească.

Multe dintre sutele de lucruri din colecţie încă mai funcţionează

"M-am lăsat de pescuit, că a secat balta, şi trebuia să am ocupaţie. Cineva m-a întrebat dacă fac şi comerţ. Nu există. La mine ce intră nu mai iese! Pentru mine... valoare inestimabilă! Pentru mine... valoare inestimabilă", a declarat Boros Gerzon, colecţionar. Cu fiecare obiect adăugat a crescut şi ambiţia lui de a avea o colecţie unică. Fiecare obiect, indiferent cât de mic, poartă cu el poveştile unor vremuri demult apuse.

Multe dintre sutele de lucruri din colecţie încă mai funcţionează. De la presa pentru stors strugurii, până la prima formă cu care se zdrobeau cartofii pentru piure sau fasolea bătută.  Însă, cel mai mândru este de cazanul cu care face palică. "Mi-am făcut şi nişte sticle, cu ajutorul copiilor, nişte etichete. Şi cutia aceasta unde, aşa în amintire, păstrez câte o sticlă pentru viitor", a declarat Gerzon Boros, colectionar. Şi tot pentru viitor speră ca moştenirea lui să meargă mai departe şi să fie îmbogăţită de copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » "Uriaşii, cu lingură din asta au mâncat supă". Povestea colecţionarului din Satu Mare care a strâns obiecte vechi chiar şi din anii 1700