"Vedeta" nelipsită de pe masa de Revelion. Într-o singură zi s-au vândut câteva tone
Conform tradiției, peştele nu trebuie să lipsească de pe masă, în noaptea de Anul Nou, dacă vrem să avem noroc tot timpul anului. Cum românii țin la obiceiurile transmise de la bunici, în fermele piscicole e forfotă mare. Tone de peşte se vând zilnic, cantități duble față de o perioadă normală.
Din această fermă de sturioni, de lângă Oradea, s-au vândut într-o singură zi câteva tone de peşte. Cel mai căutat - nisetrul siberian. "Eu vreau să fac ceva specific din zona Deltei Dunării de fapt. Vreau plachie şi storgeag".
Cei care cred în superstiţii, consideră că în noaptea dintre ani este absolut necesar să consume peşte, pentru că aşa, 2025 va fi precum înotul în ape repezi. "Este o tradiţie ca de Anul Nou să mâncăm peşte. Numai peşte proaspăt. Niciodată nu cumpăr altfel pentru că ştiu că este un aliment foarte perisabil".
Şi bucătarii se pregătesc intens pentru noaptea de Revelion. "În noaptea de Revelion o să avem patru feluri de mâncare. O gustare rece, care ca şi peşte va fi şalău. La gustarea caldă 2, o să avem peşte, care va fi somon", spune Lucian Fâşie.
În Băile Felix turiştii vor fi aşteptaţi la petrecerea din noaptea dintre ani cu mai multe preparate din peşte. "Vom avea preparate cu icre de păstrăv, vom avea sturion, păstrăv afumat. În jur de 300 de kg de peşte vor fi alocate pentru masa de Revelion", a anunţat Dumitru Fechete, reprezentant complex hotelier Băile Felix. Totuşi, specialiştii în nutriţie le recomandă celor care ţin la siluetă să nu facă excese şi să pregătească peştele pe grătar ori în cuptor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰