Antena Meniu Search
x

Video Vizită surpriză în România, la un aerodrom secret. Locul din care Ucraina a primit ajutor militar masiv

În timp ce Vladimir Putin ameninţă statele care permit staţionarea aeronavelor ucrainene pe teritoriul lor, cerul României este survolat de aparate de zbor ale ţării vecine. Mai multe elicoptere, dar şi un avion au aterizat la Iaşi şi Timişoara, pentru mentenanţă sau realimentare. În acest timp, SUA continuă să întărească flancul estic al NATO. Un centru de operaţiuni pentru sprijin aerian ar urma să se înfiinţeze în România.  

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 08.03.2022, 20:16

Vezi și

Lumea întreagă încearcă să anticipeze următoarea mutare a lui Vladimir Putin. Sub presiunea conflictului, America înfiinţează două centre de operaţiuni pentru sprijin aerian în România şi Polonia. Sute de soldaţi, dar şi tehnică militară urmează să ajungă la noi în ţară în perioada următoare.

John Kirby, purtător de cuvânt Pentagon: Secretarul Austin a ordonat desfăşurarea din Statele Unite a unui număr suplimentar de aproximativ 500 de militari americani în zone din Europa pentru a spori forţele americane care sunt deja în teatrul (de operaţii, n.r.). Vor fi desfăşuraţi în Polonia şi România.

Vizită surpriză în România, la un aerodrom secret

Ieri, la baza Mihail Kogălniceanu a fost în vizită chiar şeful statului major american, Mark Milley. Potrivit CNN, cu câteva zile în urmă, acelaşi general american ar fi vizitat un aerodrom secret, de la graniţa cu Ucraina, care a devenit centru pentru transportul de arme, inclusiv rachete antiblindate, către armata ucraineană. Ajutoare militare de peste 350 de milioane de euro ar fi tranzitat această bază. Activitatea de aici ar fi încetinit asaltul trupelor ruseşti, a spus generalul american.

Pe acelaşi subiect

John Kirby, purtător de cuvânt Pentagon: Sunt mişcări temporare şi vom continua să ne ajustăm prezenţa continuu în funcţie de situaţie.  

În timp ce Putin ameninţă statele care permit staţionarea pe teritoriul lor a aeronavelor ucrainene, la Iaşi aterizau în această dimineaţă patru elicoptere ale Poliţiei Naţionale din Ucraina. În jurul orei 11, cele patru elicoptere militare ucrainene au aterizat aici la Aeroportul Internaţional din Iaşi. Potrivit unor surse, la bordul acestora se aflau doar echipajele de zbor şi ar fi ajuns aici doar pentru alimentare.  Au plecat în scurt timp către baza de la Ghimbav. Tot acolo au mai ajuns încă cinci elicoptere ale Gărzii Naţionale ucrainene şi patru ale armatei. 

Ministerul Apărării de la Bucureşti a precizat că aceste aparate de zbor, de tip H225, sunt la noi în ţară pentru mentenanţă la uzina din Braşov, potrivit contractului cu Airbus Helicopters. Sunt configurate pentru executarea misiunilor civile și nu au armament la bord. În total, 14 aeronave au primit aprobare diplomatică de survol în ţara noastră. 

Reporter: El (n.r. - Putin) spune că orice mișcare în această direcție (n.r. - ar fi un act de război). 

Jen Psaki, secretar de presă Casa Alba: Am oferit 1 miliard de dolari în asistență de securitate. Nu ne oprim sprijinul pentru ucraineni. Aşa că, nu aşteptăm sfatul lui Vladimir Putin cu privire la ceea ce trebuie să facem legat de înlocuirea acestor avioane. 

La Timişoara, cinci zile a staţionat un avion AN12, venit din Kiev. Aeronava a făcut o escală la Chişinău înainte de a ajunge la noi. A decolat azi, în jurul prânzului, cu destinaţia Slovacia, deşi iniţial traseul era stabilit pentru Italia. Avionul ar fi aşteptat în tot acest timp să fie alimentat. În avion ar fi fost doar cei şase membrii ai echipajului. Avioanele de tip Antonov au fost concepute în epoca sovietică şi sunt folosite în continuare la transportul militarilor sau mărfurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Vizită surpriză în România, la un aerodrom secret. Locul din care Ucraina a primit ajutor militar masiv