Antena Meniu Search
x

Video Ion a plecat în Italia în 2007 cu 100 de euro în buzunar și multe vise. Ce salariu câștigă acum: "Toți m-au înșelat"

Cât costă să fii român? Depinde unde. Sufocaţi de scumpirile din ultima vreme, ne uităm la facturile şi preţurile altor ţări. Costul vieţii a crescut şi în Diaspora, dar cei mai mulţi români de acolo spun că nu duc grija zilei de mâine. Astăzi, în seria "Divorţ de România", vedeţi cum se descurcă în Italia o familie cu trei copii şi cu un singur salariu. 

de Denisa Morariu-Tamaş

la 27.10.2022, 19:54

Vezi și

La o oră de lacul Como, la marginea unui sat cu 6.000 de locuitori, locuiesc Ion Hotca, soția și cei 3 copii. Au modificat o fostă baracă în spatele sediului firmei unde lucrează Ion și de atunci trăiesc în liniște.

Cât costă să fii român în Italia

Acasă e doar Matia, băiatul cel mic. Ceilalți doi copii sunt în România, la bunici. Matia e singurul care are doar prenume italian. Dintr-un motiv simplu. Ion nu-și mai vede copiii întorcându-se vreodată în România, să-i mai strige cineva pe nume românesc.

Ion Hotca-reporter: Eu viitorul vreau să-l fac aici deocamdată.

Pe acelaşi subiect

- Copiii dvs credeți că se vor mai întoarce vreodată?

- Nu cred.

Imediat după aderarea României la Uniunea European, Ion și-a făcut bagajele, și-a luat viitoarea soție și au venit în Italia.

Ion Hotca: Bani în buzunar 100 de euro cred dacă aveam, dar vise toți ne-am făcut vise. Se zicea că umblă câini cu covrigi în coadă și nu prea au umblat, în special la mine, pentru că oriunde am mers toți m-au înșelat, peste tot. Românii care sunt patroni m-au înșelat foarte mult dar asta e, am mers în față.

Azi lucrează pentru un italian și asamblează mobilă în toată Europa. Puțin câte puțin, s-a ridicat. Ion aduce singurul salariu în casă, 2.000 de euro pe lună. La care se adaugă 200 de euro alocație pentru fiecare copil.

Isaura Hotca: E greu pentru toată lumea, dar aici îți permiți să trăiești zi de zi. Nu duci lipsă pentru ziua de mâine.

Ion Hotca: Nu pot să zic că mă îmbrac de la Giorgio Armani, dar ne permitem cam tot, cu 3 copii, să știți că foarte bine, nu ne lipsește mâncare, nu ne lipsește nimic, cred că în România, foarte greu ar fi.

În ziua de salariu, Ion şi Izaura se pun la masă și împart banii.

  • Energie electrică - 50 de euro/2 luni
  • Gaz - 100 de euro/lună
  • Rate - 200 euro/lună
  • Cumpărături - 200 euro/săptămână

Cumpărăturile săptămânale sunt în jur de 200 de euro pentru toți 5. Când intră într-un magazin, Ion face tot timpul comparație cu ce mai știe din România.

Ion Hotca: Acum s-au scumpit și aici, dar oricum e diferență foarte mare de prețuri și de cumpărăturile pe care le făceam aici și ce făceam în România. Tot timpul acolo dădeam cu 50 de euro în plus.

În Italia, autoritățile locale calculează de câți bani are nevoie o familie cu 3 copii să se întrețină. Ion și Izaura câștigă mai puțin de jumătate din medie, așa că statul intervine. În fiecare an primesc de la primărie 1000 de euro, care acoperă chiria pe 3 luni. În plus, în fiecare vară li se returnează bani din cheltuielile pentru școală.

Ion Hotca: Știu că e 4 euro mâncarea, ne dă vreun euro 40 înapoi pe zi. 

Primăria chiar i-a propus un ajutor de şomaj, dar a refuzat.

Ion Hotca: Eu am zis mie nu-mi trebuie nimic pentru că eu deocamdată merg binișor. Am dreptul, dar am zis să-l ia cei care au nevoie, cea de acolo s-a mirat și a zis ei dacă ar fi toți ca dumneavoastră ar fi altfel.

Cu ajutorul statului italian, diaspora românească din peninsulă e tânără şi tot mai numeroasă. E obişnuit pentru familiile de români să aibă între 3 şi 5 sau chiar 7 copii. Aici simt că îşi permit şi să-i facă, şi să-i crească. Şi chiar dacă pandemia a zdruncinat serios economia, iar criza preţurilor se simte şi acolo, Italia rămâne prima opţiune a românilor care au divorţat de România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Ion a plecat în Italia în 2007 cu 100 de euro în buzunar și multe vise. Ce salariu câștigă acum: "Toți m-au înșelat"