Antena Meniu Search
x

Video Alice şi Marina, surorile balerine pentru care toata viața este un dans: "Pășeşti într-o altă lume, muzică, pași, coregrafie"

Sunt surori, sunt balerine şi toată viaţa lor e un dans. Au crescut visând să facă performanţă, iar astăzi chiar asta fac. Le cunoaştem pe Alice şi Marina, două artiste care se încăpăţânează să transforme România într-una dintre cele mai importante scene de balet ale lumii. Au făcut deja primii paşi: în februarie, sora cea mică va dansa într-o gală al cărei regizor artistic e sora cea mare. Alături de ele vor fi balerini importanţi din toată Europa. Intrăm acum într-o lume plină de graţie şi de frumos. Lumea baletului.

de Redactia Observator

la 03.02.2024, 20:21

Vezi și
  • Marina Minoiu: A fi vulnerabil e poate unul dintre cele mai grele lucruri ca om. Să ai puterea să fii vulnerabil şi să fii tu cine eşti. Iar în dans, eşti cel mai vulnerabil. Corpul vorbeşte, sufletul vorbeşte, inima, toţi porii. 

La început au fost două fetiţe, care visau să fie balerine

Apoi, au devenit două artiste care fac împreună performanţă. Sunt surori şi formează echipa perfectă. Alice e director artistic, adică îşi imaginează poveştile cărora Marina le dă viaţă în paşi de dans. 

Împreună spun o poveste despre România frumoasă şi arta care se naşte aici. Au dansat pe marile scene, pe străzi sau sub Coloana Infinitului lui Brâncuşi. În tutu delicat sau în port tradiţional, pe dealurile de la poalele munţilor Bucegi. Apoi au dus din spiritul României şi în capitalele Europei. 

Pe acelaşi subiect
  • Marina Minoiu: Pur şi simplu s-a amplasat o scenă şi aveam marea în spate. Nu cred că am mai avut un background mai frumos niciodată. 

Dansează de când se ştiu. Alice avea 7 ani când a intrat prima oară într-o sală de balet. Îşi aminteşte clar şi ce a simţit şi ce a descoperit în acea zi. 

  • Alice: Faptul că puteam fi altcineva decât ştiam că sunt. Şi a fost magic. Păşeşti într-o altă lume, muzică, paşi, coregrafie. 

Ani în şir, Alice şi Marina au dansat împreună, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Apoi, drumurile lor s-au separat, doar ca să se intersecteze din nou pe scenele României. De câţiva ani, Marina e balerină la Royal Danish Ballet, în Copenhaga. Alice organizează gale internaţionale de balet aici, acasă, unde aduce artişti mari din toată Europa. Inclusiv pe sora ei. 

  • Reporter: Cum e pentru tine să te întorci pe o scenă din România?

    Marina Minoiu: E multă emoţie. E multă emoţie pentru că totuşi aici am început, e acasă. 

  • Alice: Viaţa mă inspiră în general. Mă inspiră lucrurile care sunt mai dificile. Mă inspiră emoţia umană. Cel mai mult. 

Aşa s-a născut şi următorul spectacol imaginat de Alice Minoiu. O poveste inspirată de legenda prinţesei Anastasia din familia Romanov. Două ore de emoţie pură, într-un decor magic de iarnă. Se joacă în februarie, în Bucureşti, cu casa închisă. Semn că publicul român e însetat de balet, chiar dacă statul investeşte prea puţin în această artă. Avem doar câteva şcoli de balet, copiii se antrenează în mare parte la cluburi private, iar statul nu prea subvenţionează nimic. 

  • Marina Minoiu: România este o ţară la fel de bună şi la fel de importantă ca celelalte ţări pentru a aduce nume şi pentru a expune mai mult dansul în general, pentru că eu consider că aici este un public frumos, educat, care îşi doreşte calitate. 

Marina va urca pe scenă alături de Robert Enache, prim-balerin al Operei Naţionale din Bucureşti

  • Robert Enache, prim-balerin al Operei Naţionale din Bucureşti: Am învăţat foarte multe de la ea. De la fiecare om pe care îl întâlnesc şi cu care dansez încerc să iau ce e mai bun. 
  • Marina Minoiu: Când găseşti deschiderea asta în cineva, este minunat, pentru că atunci creezi. 

După gala din Bucureşti, Marina se va întoarce în Danemarca. Alice va continua să viseze la următorul proiect. Un spectacol pe care să îl prezinte în toată lumea, într-un turneu mondial. Şi care să aibă premiera tot aici, acasă, pentru că oriunde ar face balet, oricât de strălucitoare ar fi scenele altor ţări, România rămâne scena lor preferată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Alice şi Marina, surorile balerine pentru care toata viața este un dans: "Pășeşti într-o altă lume, muzică, pași, coregrafie"