Antena Meniu Search
x

Video Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit unui posibil client ca să investească într-o platformă înşelătoare

Tot mai mulţi români sunt păcăliţi să investească în platforme online care garantează câştiguri fabuloase. Pentru a fi convingători, hackerii care orchestrează fraudele pe internet se folosesc de figurile unor personalităţi în care românii au încredere şi le manipulează discursul cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Urmăriţi un material din campania Banii, Viaţa Cardurile!

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 04.07.2024 , 20:25

Aşa arată un clip care foloseşte tehnologia DeepFake, adică infractorii de pe internet folosesc un personaj cunoscut, în cazul de faţa guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu şi îi schimbă vorbele, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Scopul este să-i determine pe români să investească într-o platformă înşelătoare care aduce câştiguri "garantate".

Internetul este plin cu astfel de mesaje frauduloase, în care sunt folosite mai ales feţele unor politicieni, de la preşedinte la premier sau miniştri. Unele clipuri folosesc analişti, influenceri sau cântăreţi, care aparent promovează astfel de site-uri. Oamenii sunt îndemnaţi să apese un link unde, printre altele, li se cer datele personale şi numărul de telefon. 

Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI

Vezi și

"Ulterior, după ce colectează date despre tine, te vor contacta telefonic si-ţi vor servi diverse scenarii pentru a se asigura că tu furnizezi date, sau că furnizezi bani, că investeşti în aceste false oportunităţi de investiţii", spune Mihai Rotaru, specialist DNSC. 

Pe acelaşi subiect

Cei care pică în plasa escrocilor sunt presaţi apoi să-şi deschidă un cont la o bancă internaţională pentru avea acces la câştiguri. Un bărbat a înregistrat o astfel de discuţie, după ce a realizat că ar putea fi păcălit. 

"De asta sunt eu aici, am preluat acest apel, ca să vă ajut să creăm un cont sigur şi să facem această tranzacţie împreună. Ok? Ştiţi ce profit au ei pe week-end? Au un profit de 35% din suma iniţial investită! Iar pentru dvs, ca client, vă ofer o dobândă maximă de 10 procente anual!", spune infractorul într-o discuţie cu un potenţial investitor. 

Un trend la nivel european

În realitate însă, sumele dispar pentru totdeauna în conturile infractorilor. "Mare parte din sumele pierdute de catre clienti sunt rezultatul acestor scheme de manipulare. De la câteva sute de euro, până la câteva sute de mii de euro, pe caz. Şansele de recuperare sunt infime, tranzacţiile fiind aprobate chiar de către clienţi", a declarat Mălina Iordache, investigator fraude.  

Poliţiştii au deschis mai multe dosare penale, după sesizările victimelor. "Avem foarte multe fapte de acest gen, nu doar la noi. Este un trend la nivel european. Partenerii din alte tari se confrunta cu asemenea probleme. Oamenii investesc in astfel de capcane!", a declarat un ofiţer de la Combaterea Crimei Organizate. 

Paginile de pe social media care promovează asemenea fraude funcţionează în multe cazuri doar o singură zi, spun specialiştii Directoratului de Securitate Cibernetică. Din acest motiv, autorităţilor le este aproape imposibil să-i detecteze pe cei care pun la cale aceste înşelăciuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Vă faceţi de obicei o asigurare de călătorie când plecaţi în vacanţe?
Observator » Exclusiv Observator » Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit unui posibil client ca să investească într-o platformă înşelătoare