Antena Meniu Search
x

Deepfake cu Tom Cruise, creat de ruşi. Cum răspândesc teamă şi minciuni despre Jocurile olimpice 2024

Rusia duce o campanie amplă de dezinformare ce vizează Jocurile Olimpice de la Paris. Grupări afiliate Kremlinului şi denumite Storm-1679 şi Storm-1099 au folosit inteligența artificială pentru a realiza videoclipuri false prin care să răspândească teamă. Folosesc inclusiv imaginea lui Tom Cruise.

de Redactia Observator

la 04.06.2024 , 12:47

Jocurile olimpice 2024. Ruşii răspândesc teamă şi minciuni prin deepfake-uri. Cum se folosesc de Tom Cruise
Jocurile olimpice 2024. Ruşii răspândesc teamă şi minciuni prin deepfake-uri. Cum se folosesc de Tom Cruise - Microsoft

Rusia a intensificat amploarea campaniei de dezinformare vizând Jocurile Olimpice de la Paris, care urmăreşte în special să mărească temerile de acte violente în timpul evenimentului, potrivit unui raport  Microsoft.

Rusia îşi accelerează campania de dezinformare vizând Jocurile Olimpice de la Paris

Centrul de analiză a ameninţărilor (MTAC), gestionat de gigantul tehnologic american, citează două grupuri de influenţă rusă, Storm-1679 şi Storm-1099, care "combină vechile tactici cu inteligenţa artificială pentru a desfăşura activităţi dăunătoare".

Articolul continuă după reclamă

Conţinutul distribuit de aceste grupuri influenţate de Rusia are ca scop, între altele, defăimarea Franţei, a preşedintelui acestei ţări, Emmanuel Macron, şi a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Storm-1679 "căută, de asemenea, să semene frica pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocuri", scriu Microsoft şi MTAC.

Pe acelaşi subiect

Cum răspândesc ruşii teamă cu filmări false

Pentru a face acest lucru, acest grup influent a postat în special videoclipuri înşelătoare online. Unul dintre acestea se pretinde a fi un conţinut produs de canalul de ştiri France 24 şi susţine că 24% dintre biletele vândute au fost returnate de teama unui atac în timpul Jocurilor, ceea ce este fals.

Un alt subiect video se prezintă ca un mesaj din partea CIA (principala agenţie americană de informaţii) şi a Direcţiei generale a securităţii interne din Franţa, sfătuind internauţii să nu meargă în Franţa din cauza riscului de atac.

În ceea ce priveşte Storm-1099, acesta foloseşte o reţea de 15 siteuri cu conţinut scris în franceză şi care se prezintă în mod fals ca media de ştiri. Aceste platforme avertizează şi despre posibile atacuri în timpul Jocurilor, criticându-i pe Emmanuel Macron şi guvernul său, pe care îi acuză de indiferenţă faţă de problemele francezilor.

MTAC se aşteaptă ca aceste activităţi să se "intensifice" pe măsură ce se apropie ceremonia de deschidere. CIO a denunţat în mod repetat o "campanie de dezinformare şi defăimare condusă de Rusia".

Deepfake cu Tom Cruise, creat de ruşi

În iunie 2023, Storm-1679 a postat online o filmare deepfake anti-CIO, în stil documentar, intitulată "Jocurile Olimpice au căzut", inspirat de "Căderea Casei Albe" (2013) şi folosind inteligenţa artificială pentru a imita vocea actorului american Tom Cruise.

Deepfake-ul cu Tom Cruise a apărut pe platforma de mesagerie Telegram iar în el actorul vorbeşte despre corupţia de la Jocurile Olimpice. Filmul al cărui titlu se referă la filmul de acțiune cu Gerard Butler, "Olympus Has Fallen", susține în mod fals că a fost produs de Netflix și este promovat cu recenzii false de cinci stele de la New York Times și BBC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Stiri externe » Deepfake cu Tom Cruise, creat de ruşi. Cum răspândesc teamă şi minciuni despre Jocurile olimpice 2024