Antena Meniu Search
x

Video Ce salarii câștigă angajații STB. Un român care a venit din Anglia pentru a se angaja ca șofer povestește cum i s-a cerut șpagă

Ce a circulat mut timp mai mult ca zvon sau mit urban a devenit certitudine. Mai mulţi şoferi care au vrut să se angajeze la Societatea de Transport Bucureşti spun că li s-a cerut şpagă pentru a obţine postul. Experienţa şi alte criterii au devenit brusc irelevante în absenţa sumei de trei mii de euro. Observator a obţinut în exclusivitate mărturii ale candidaţilor care au învăţat pe pielea lor că şpaga merge ca pe roate. 

de Redactia Observator

la 13.01.2023, 20:00

Vezi și

După greva STB de anul trecut, un şofer care lucra în marea Britanie a sperat că se va putea întoarce în ţară la un job stabil. A venit special pentru interviu la STB, apoi, înainte de semnarea contractului, i s-ar fi cerut şpagă. 

Candidat: M-au sunat, m-au întrebat cand pot veni la interviu. Am luat primul avion, am venit. Am făcut toate demersurile pentru angajare. 

Atunci societatea avea nevoie rapid de 300 de noi angajaţi.

Criteriul şpăgii a rămas sfânt la Societatea de Transport București (STB)

Pe acelaşi subiect

Candidat: Ar trebui să dau o spagă de 3.000 de euro pe atunci. 

Reporter: Cine v-a zis că trebuie să plătiţi suma asta?

Candidat: Angajaţi de pe la STB, şoferi. Aşa au spus că au plătit şi ei.

Experienţa de ani buni, plus timpul lucrat în altă ţară, nu au fost de-ajuns. Pentru post, ar fi trebuit să dea mită la angajare salariul pe 3 luni. 

Un şofer de autobuz câştigă 5.500 de lei pe lună, un vatman 7.800 de lei pe lună iar un şofer de troleibuz, 8.000 de lei pe lună, cu tot cu orele suplimentare. Pe lângă aceste sume se mai adaugă şi tichetele de masă în valoare de 440 de lei pe lună şi uneori şi prime. 

Practica este cunoscută de toţi vatmanii şi şoferii STB. În faţa camerelor, însă, nimeni nu mărturiseşte. Fără să ştie că este filmată, o femeie vatman explică procedura.

Camera ascunsă: 

- Dacă vrei să faci şcoala trebuie să te duci la şcoală.Se plăteşte.

- Cât costă?

- Ajunge la suta de milioane.

- Şi după ce termini te angajează?

- Nu. Nu Îţi asigură loc de muncă.

- Este şcoala STB-ului?

- Da, da. Şpagă numai dacă ai oameni. Dacă ai oameni, se poate orice.  Faceţi şcoala, în timp ce faceţi şcoala, vă faceţi şi oamenii, vedeţi unde în stânga în dreapta, unde daţi. Spaga depinde de om, depinde de ce funcţie are. 

Foştii angajaţi spun că mita e tradiţie de cel puţin 20 de ani la STB

Camera ascunsă: 

- Şpaga a început prin anul 2000. Da, se dă şpagă. Se dădea şi atunci, se dădea peste 1.000 de euro. Eu de exemplu cunoşteam să spunem directorul şi îi spuneam: hai mă că te angajez eu. Am pile, cum se spune. Dădea banul. Opream şi eu 200, 300 de euro. S-au dat o grămadă de bani. 

Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB: Se practică de ani de zile. Între minim 2.000 euro, în funcţie de ce funcţie doreşte noul angajat să ocupe şi se ajunge şi până la 10.000 de euro.

Reporter: Pentru funcţia de şofer de autobuz cat se cere?

Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB: 3.000 de euro.

Reporter: Şi pentru vatman, şofer de troleibuz?

Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB: E aceeaşi. 

Din cei 800 de candidaţi înscrişi la concurs, 106 au fost admişi anul trecut. Jumătate dintre ei nu şi-au primit posturile, deşi semnaseră deja contractul de angajare. Doar că, cei care au plătit preţul, nu vor să rişte. 

Valer Ciobănescu, reprezentant sindicat STB: M-am rugat de toţi colegii care au venit şi au spus că au dat mii de euro să intre şi nu vor să îşi asume această plângere penală pentru că riscă să rămână fără serviciu şi să fie şi acuzaţi de şpagă. 

Şi conducerea STB îi îndeamnă pe cei cărora li s-a cerut mită să depună plângeri. Directorul nu vrea să facă alte comentarii. Surse Observator spun că, la doar 3 zile de la momentul în care s-au cerut explicaţii, şefa de Resurse Umane de la STB ar fi demisionat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Ce salarii câștigă angajații STB. Un român care a venit din Anglia pentru a se angaja ca șofer povestește cum i s-a cerut șpagă