Antena Meniu Search
x

Video Corespondenţă exclusivă Observator din Ucraina. Maşini arse şi case distruse în intregime, tabloul ultimelor săptămâni de război

Ucraina se pregăteşte pentru una dintre cele mai dificile săptămâni de la începutul războiului. Oficialii de la Kiev sunt convinşi că Rusia îşi va înmulţi atacurile, în contextul în care statul vecin va deveni oficial candidat la aderarea la Uniunea Europeană. În plus, tot mai multe voci spun să ne pregătim pentru un război de lungă durată. O echipă Observator este de azi din nou în Ucraina.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 20.06.2022, 21:17

Vezi și

În mare parte, oamenii sunt împărţiţi cu privire la statul Ucrainei de candidată la aderarea la Uniunea Europenă.

Maşini arse, case care au fost distruse în intregime, acesta este tabloul pe care l-au găsit ucrainenii care s-au întors  acasă. În vestul Irpinului, unul dintre cartiere a fost intens bombardat în urmă cu aproape două luni şi jumătate. Oamenii au început să se întoarcă aici încă acum de două trei săptămâni. 

În momentul în care vine discuţia despre aderarea la Uniunea Europeană, părerile sunt oarecum împărţite. Oamenii spun că vor mai întâi să intre în normalitate, vor să nu mai aibă o prezenţă rusă pe teritoriul ţării lor, îşi doresc de asemenea să îşi reia viaţa de zi cu zi, atât de normală înainte de a fi nevoiţi să părăsească propriile locuinţe.

Ruşii au reuşit în ultimele ore să cucerească o localitate din apropierea Severodoneţkului, Metelkine, scena unor lupte feroce, şi se apropie astfel de îndeplinirea scopului final al luptei, ocuparea întregii regiuni Luhansk.  

Pe acelaşi subiect

Război în Ucraina, ziua 117

Militari lui Putin au ordin să cucerească Severodoneţk până miercuri, ca duminică să poată fi anunţată victoria totală în regiunea separatistă. Ruşii atacă însă pe numeroase direcţii pe frontul din est. 

Nu mai e linişte nici în Odessa. Mai multe explozii s-au auzit în această dimineaţă, după ce guvernatorul pro-rus din Crimeea a acuzat Ucraina că a bombardat platforme petroliere din largul coastelor peninsulei. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Desigur, trebuie să ne aşteptăm la o ostilitate mai mare din partea Rusiei. Şi nu doar împotriva Ucrainei, dar şi a ţărilor europene. 

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează lumea să fie pregătită pentru un război de uzură, care va dura ani întregi. Acelaşi pesimism şi la Londra. Noul şef al armatei britanice îi îndeamnă pe militarii săi să fie pregătiţi să lupte din nou în Europa.

Boris Johnson:  Ar fi o catastrofă dacă Putin ar învinge, ar fi o catastrofă dacă ar reuşi să-şi consolideze accesul terestru spre oraşele din (Ucraina de) sud pe care le-a cucerit, să păstreze Donbasul. 

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe: Avem instrumentele necesare pentru a termina războiul mult mai repede. Întotdeauna am avut. Și dacă am îndeplini nu 10% din ceea ce cer ucrainenii, ci 90%, nu ar mai dura ani de zile. 

Ucraina continuă lupta cu Rusia şi pe alte fronturi. S-au votat două legi prin care va fi interzisă distribuţia de cărţi şi produse editoriale ruseşti, dar şi muzica artiştilor ruşi născuţi după 1991. Pe de altă parte, ruşii ameninţă acum şi Lituania, după ce statul baltic a interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene, ceea ce va face dificil pentru Kremlin să mai aducă mărfuri în exclava Kaliningrad. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Exclusiv Observator » Corespondenţă exclusivă Observator din Ucraina. Maşini arse şi case distruse în intregime, tabloul ultimelor săptămâni de război