Antena Meniu Search
x

Video Zelenski, încrezător în șansele țării sale împotriva Rusia, asta în timp ce occidentalii de tem că războiul ar putea dura ani de zile

În această săptămână, în care Ucraina aşteaptă aprobarea definitivă a candidaturii sale la Uniunea Europeană, Rusia îşi va intensifica, demonstrativ, acţiunile agresive. Avertismentul vine de la preşedintele Zelenski care adaugă că armata ucraineană va rezista atacurilor.

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 08:10

Vezi și

Într-adevăr, luptele din Donbas sunt tot mai înverşunate şi tot mai multe rachete ruseşti sunt îndreptate împotriva unor obiective din diferite regiuni ale Ucrainei.  În acest timp, liderii occidentali afirmă că războiul mai poate dura ani de zile iar sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue.

Armata rusă mobilizează efective tot mai importante în ofensiva asupra oraşului Severodoneţk din Donbas, fără să-l poată, încă, ocupa în întregime. Ministerul Apărării de la Moscova a prezentat ca un mare succes cucerirea unei suburbii a oraşului care, înainte de război, avea doar 800 de locuitori. Într-un alt oraş, la câteva zeci de kilometri de Severodoneţk, zgomotul rachetelor a devenit la fel de obişnuit ca bătaia clopotelor din biserici.

Oleg Drobelnikov, locuitor din Bakhmut, un orășel din Donețk: "În principiu, dimineaţa e mai linişte. Pe la 7 sau 8 seara, atunci încep bombardamentele."

Ruşii vor să recucerească Harkov

Pe acelaşi subiect

Forţele ruse sporesc presiunea şi la Harkov, încercând să apropie, din nou, linia frontului de acest mare centru urban. Iar la Sumî, cel puţin zece locuinţe au fost distruse într-un bombardament.

Rachetele de croazieră lansate de pe navele din Marea Neagră lovesc obiective din toată Ucraina. Ruşii susţin că au distrus un centru de comandă de lângă Krivoi Rog, unde ar fi fost ucişi zeci de ofiţeri superiori, inclusiv generali. Bineînţeles, afirmaţia nu poate fi verificată. În ciuda atacurilor tot mai intense, preşedintele Zelenski este convins că militarii ucraineni nu-şi vor ceda poziţiile.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Armata noastră rezistă. Iar eu sunt recunoscător tuturor celor a căror putere de astăzi înseamnă victoria de mâine, pentru Ucraina. Glorie Ucrainei!"

Tot armata rusă afirmă aproape zilnic, fără ca nimeni să poată confirma, că a distrus armament provenit de la aliaţii occidentali ai Ucrainei. Dar livrările continuă: chiar şi Australia trimite 14 vehicule blindate de luptă.

Occidentalii îngrijorați că războiul s-ar putea întinde pe mai mulți ani sau chiar ar escalada

În interviuri publicate ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul britanic Boris Johnson subliniază că Ucraina trebuie ajutată până la victorie. Ei avertizează, însă, Occidentul să se pregătească pentru un război îndelungat.

Boris Johnson, primul ministru al Regatului Unit: "Ar fi o catastrofă dacă Putin ar învinge, ar fi o catastrofă dacă ar reuşi să-şi consolideze accesul terestru spre oraşele din (n.r. Ucraina de) sud pe care le-a cucerit, să păstreze Donbasul."

Un mesaj îngrijorător a venit şi de la noul comandant al armatei britanice. El a scris că Regatul Unit şi aliaţii săi trebuie să fie pregătiţi să poarte un război terestru cu Rusia şi, bineînţeles, să o învingă. Dar conflictul nu este numai militar.

Parlamentul de la Kiev a votat oprirea importului de cărţi din Rusia şi Belarus, precum şi a difuzării muzicii ruseşti la radio. Sunt exceptate numai creaţiile artiştilor care condamnă războiul din Ucraina. Iar în Republica Moldova, o nouă lege asupra securităţii informaţionale interzice difuzarea, pe micile ecrane, a ştirilor şi analizelor produse în Rusia. Legea instituie noţiunea de dezinformare, pentru care prevede sancţiuni dure. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Zelenski, încrezător în șansele țării sale împotriva Rusia, asta în timp ce occidentalii de tem că războiul ar putea dura ani de zile