Antena Meniu Search
x

Video Cum arată o misiune de Poliție Aeriană pe cerul României. Imagini filmate la bordul unui avion Spartan

Cu un război atât de aproape de graniţa ţării, piloţii români de F-16 sunt în alertă 24 de ore din 24. În aceste zile, Forţele Aeriene execută, împreună cu militari turci, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, sub comandă NATO. Scopul exerciţiilor este întărirea capacităţii de reacţie şi descurajarea unor posibile acţiuni ostile din partea Rusiei. O echipă Observator a filmat totul de la bordul unui aparat de zbor Spartan. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 07.03.2024, 16:57

Vezi și
  • Andreea Filip, reporter Observator: Acum s-a dat alerta! Piloţii au ajuns la aeronave şi în doar câteva minute decolează. 

Exerciţiul de astăzi: o aeronavă neidentificată a intrat ilegal în spaţiul aerian al României. Mai multe supersonice F-16 sunt ridicate imediat pentru interceptare.

Din momentul în care se dă alerta piloții au 15 minute la dispoziție să fie pe cer

  • Lucian Tetulea, pilot F-16: E vorba de timpul de reacţie, iar acesta trebuie să fie rapid. Avem şi un timp maxim de decolare, dar nu au fost până acum probleme. Înainte de a intra în serviciul de luptă, avioanele sunt pre-pregătite. 
  • Cosmina Balint, reporter Observator: Ţinta din acest scenariu este un avion de transport C-27 Spartan. Mai precis, cea în care suntem acum. Chiar în acest moment, supesonicele au flancat aeronava şi îl somează pe pilot să se identifice. 
Pe acelaşi subiect

Prima identificată este aeronava. Chiar dacă pilotul păstrează tăcerea sau comunicațiile nu îi funcționează, el recunoaște procedurile internaționale de escortă. Și, dacă nu este ostil, îi va urma pe polițiștii aerieni, până la cea mai apropiată bază militară. Azi, Baza Aeriană 86 Borcea.

  • Cosmina Balint, reporter Observator: Acesta este doar un exerciţiu. Dar, dacă situaţia o va impune, militarii pot folosi manevre defensive şi de atac împotriva ţintelor.

Piloții militari se pregătesc până la un an pentru a opera un avion de luptă F-16

Iar Baza Aeriană 86 Borcea a devenit, de curând, centru de instruire pentru piloții NATO care zboară pe aceste aeronave. 

  • Ash, pilot turc F-16: Suntem pregătiţi să luptăm şi să oferim suportul nostru aliaţilor (n.r. NATO) aici, pe pământ românesc. 
  • Octavian Palferent, pilot F-16: Misiunea de astăzi a fost o mică demonstraţie a ceea ce presupune misiunea de Poliţie Aerienă. 

Din Baza Aeriană 86, protejarea spațiului aerian românesc este în mâinile piloților români și turci. Astăzi, într-un exercițiu de disclocare rapidă, au fost implicați și militarii francezi. Max are deja un deceniu de la înrolarea în Forţele Aeriene Franceze. 

  • Max, pilot francez F-16: Ne instruim mecanismul de apărare ca toate echipele noastre să poată să fie lansate cât mai rapid şi cu o amprentă logistică cât mai mică. 
  • Corneliu Pavel, Forţele Navale: Aeronavele franceze, Rafale, care desfăşoară pentru o săptămână misiuni în ţara noastră. Este un concept care ne arată solidaritatea la nivel de alianţă.

Antrenamentul Poliţiei Aeriene are loc în contextul celui mai mare exerciţiu NATO de la Războiul Rece încoace

 Observator a fost singurul program de știri din România care a transmis imagini din Oceanul Atlantic, de la începerea exerciţiului, unde 50 de nave de război şi-au pregătit strategii de luptă şi au exersat diferite scenarii posibile în cazul unui război cu Rusia. Astfel de antrenamente militare vor continua până la finalul lunii mai, inclusiv în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Cum arată o misiune de Poliție Aeriană pe cerul României. Imagini filmate la bordul unui avion Spartan