Antena Meniu Search
x

Video Cum resimt românii din Turcia inflaţia galopantă: "Nu avem timp să ne obişnuim cu creşterile preţurilor pentru că vine încă o mărire"

Lira se prăbuşeşte în Turcia şi scumpirile îi copleşesc pe oameni. Turcii caută reducerile de la supermarket, iar facturile cresc de la o zi la alta. Salvarea vine din turism, deşi preţurile s-au scumpit şi la vacanţe. Românii din Turcia explică pentru Observator de ce viaţa în Turcia nu mai e un chilipir.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 27.11.2022, 20:42

Vezi și

Povara scumpirilor e tot mai apăsătoare. "Măririle sunt la aproape orice, la facturi, cat si la mancare. Deja de anul trecut fuseseră niste scumpiri destul de substantiale la facturi, la gaz, la electricitate", a declarat Roxana. Inflaţia galopantă se vede cel mai bine în preţuri, la raft. Pâinea a ajuns 5 lire, iar preţul cartofilor aproape 10 de la nici 2 lire cât costa un kg de cartofi în urmă cu 6 luni.

Salariul minim în Turcia a fost majorat la sfârşitul anului trecut cu 50%, iar în iulie cu 30% pentru a ţine pasul cu inflaţia

"Nu avem timp să ne obisnuim cu cresterile preturilor pentru ca pana la urmatoarea vizita mai apuca sa se mai schimbe inca o data. Din ce in ce mai mult, oamenii cauta reducerile la supermarketuri, si au redus din standardele listelor de cumparaturi si incearca sa se rezume la bunurile esentiale", a declarat Roxana. Şi pentru românii stabiliţi în Turcia traiul a devenit tot mai greu. Roxana s-a mutat în urmă cu 9 ani la Istanbul.

"Cand m-am mutat aici, o lira insemna 2 lei si acum este....un leu inseamna mai mult de 3.5 lire. Lira turceasca a pierdut atat de multa valoare incat simtim asta nu neaparat de mult in interiorul tarii cat ne raportam la orice alta tara", a declarat Roxana. Aşa că a tăiat de pe listă călătoriile. "Am mai redus din produsele de import, orice ar fi marci internationale. Mereu Turcia este ca un fel de roller coaster, ca un fel de cursa cu urcusuri si coborasuri", a declarat Roxana.

Cand lira se prabuseste beneficiaza turismul pentru ca ofera servicii de calitate la preturi mici, iar Istanbulul nu a dus lipsa niciodata de turisti, insa scumpirile se vad, mai ales in ultima perioada, cand transportul, in special transportul in comun s-a scumpit. Chiar şi aşa, Turcia rămâne o destinaţie ieftină şi tentantă. În Turcia reală, însă, viaţa nu e ca vacanţa. Salariul minim în Turcia a fost majorat la sfârşitul anului trecut cu 50%, iar în iulie cu 30% pentru a ţine pasul cu inflaţia. În august, ajunsese la 373 de de euro, însă scumpirile sunt masive de la lună la alta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » Cum resimt românii din Turcia inflaţia galopantă: "Nu avem timp să ne obişnuim cu creşterile preţurilor pentru că vine încă o mărire"