Antena Meniu Search
x

Video E România în pericol din cauza scutului de la Deveselu? Secretarul general al NATO: "Rusia va plăti un preţ mare dacă va folosi încă o dată forţă împotriva Ucrainei"

Secretarul general al NATO avertizează că, dacă Rusia va folosi din nou forța împotriva Ucrainei, va "plăti un preț mare". Grupuri de luptă permanente ar putea fi instalate în România pentru a preveni un eventual atac, a mai spus Jens Stoltenberg într-un interviu exclusiv pentru Observator.

de Redactia Observator

la 14.02.2022, 16:50

Vezi și

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Cât de importantă e România în conflictul Rusia-Ucraina?

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: România este un aliat important al NATO deoarece este foarte dedicată şi contribuie la apărarea colectivă în multe moduri. Acum, când vedem trupele ruseşti strânse în jurul Ucrainei, e foarte important să avem prezenţă NATO în România pentru a demonstra că suntem aici să protejăm România şi să prevenim un atac împotriva României.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Ce ne puteţi spune despre alte trupe care ar putea veni în România?

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Deja am mărit prezenţa în România, însă după întâlnirea de săptămâna viitoare vom discuta despre o prezenţă pe termen lung. Aştept o decizie în acest sens în viitorul apropiat.

Pe acelaşi subiect

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Dacă ruşii ignoră negocierile...

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Rusia va plăti un preţ mare dacă va folosi încă o dată forţă împotriva Ucrainei. Toţi aliaţii au discutat despre sancţiuni, despre susţinerea Ucrainei şi trebuie să prevenim orice neînţelegere legată de capacitatea NATO de a apăra aliaţii, de aceea am şi mărit prezenţa în Estul Europei.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Vorbiţi despre un grup de apărare în Marea Neagră...

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Discutăm despre posibilitatea de a avea grupuri de apărare în Marea Neagră. Avem deja astfel de grupuri în Olanda şi Ţările Baltice.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: E România în pericol din cauza Deveselu?

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Baza de la Deveselu e de apărare, e menită să apere de rachete care vin spre, nu să atace. Nu e nevoie de îngrijorare din acest punct de vedere.

România ar putea găzdui un grup de luptă

"Săptămâna viitoare, miniştrii Apărării din NATO se vor întâlni şi vor discuta despre cum putem întări şi mai mult prezenţa noastră în partea estică a Alianţei, inclusiv prin noi grupuri de luptă. Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România", a declarat Stoltenberg la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

NATO este o alianţă defensivă şi scopul ei este de a apăra pacea, spune şeful Alianţei.

"Facem acest lucru astăzi prin a ne asigura că nu există neînţelegeri sau calcule greşite despre angajamentul şi disponibilitatea noastră de a proteja România şi toţi ceilalţi aliaţi NATO", a subliniat secretarul general.

El a mai spus că regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru NATO şi că trei ţări membre ale Alianţei au ieşire la Marea Neagră, alături de parteneri apropiaţi precum Ucraina şi Georgia. "Prin urmare, securitatea în această regiune este de maximă importanţă pentru NATO", a atras el atenţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » E România în pericol din cauza scutului de la Deveselu? Secretarul general al NATO: "Rusia va plăti un preţ mare dacă va folosi încă o dată forţă împotriva Ucrainei"