Antena Meniu Search
x

Video Consecințele unei invazii a Rusiei în Ucraina. Cum ar putea avea România de suferit dacă izbucnește războiul

O invazie în Ucraina ar avea costuri economice severe care vor fi impuse rapid. Este avertismentul lui Joe Biden pentru Vladimir Putin. Cei au vorbit o oră la telefon, dar nu au ajuns la o soluţie pentru a detensiona situaţia de la graniţele Ucrainei. Până atunci, Europa evaluează ce preţ va plăti la rândul ei în caz de război. Pe termen lung, preţul gazului ar putea creşte şi mai mult. Întrebat de un jurnalist dacă ţara pe care o reprezintă se teme de sancţiunile cu care este ameninţată de Occident, ambasadorul Rusiei in Suedia a răspuns că pe oficiali îi doare în cot de sancţiuni.  

de Redactia Observator

la 13.02.2022, 20:28

Vezi și

Salvele de artilerie şi rafalele de arme automate răsună, deocamdată, doar în manevre, de ambele părţi ale graniţei ruso-ucrainene. Ameninţarea însă rămâne ridicată. Timp de o oră, la telefon, Joe Biden şi Vladimir Putin au negociat o soluţie diplomatică. Fără rezultat. În timp ce diplomaţia îşi joacă ultimele cărţi, ameninţările încep să curgă.

Anthony Blinken, secretar de stat american: Dacă preşedintele Putin decide să intervină militar, vom impune sancţiuni economice severe.

Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că o invazie a Ucrainei va provoca suferinţe grele şi va declanşa o "ripostă decisivă" a Occidentului. Iar Rusia va sfârşi izolată pe scena mondială. Kremlinul a denunţat, în schimb, o campanie isterică de provocări şi dezinformare. N-ar avea nicio intenţie să atace Ucraina. Cei 150.000 de soldaţi de la graniţele Ucrainei provoacă, însă, neîncredere şi teamă că atacul e doar o chestiune de zile. 

Marea Britanie, Spania, Italia, Germania sunt câteva din ţările care, asemenea Statelor Unite, şi-au îndemnat cetăţenilor să părăsească Ucraina cât mai repede. România recomandă evitarea călătoriilor în ţara vecină, iar MAE a retras personalul diplomatic neesenţial. Chiar Rusia şi-a redus personalul diplomatic din Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

Bursele au intrat în picaj, prețul gazului ar putea crește și mai mult

Pe fondul situaţiei tot mai volatile, bursele au intrat în picaj vineri, iar preţul gazului riscă să sară în aer şi mai mult. Cancelarul german Olaf Scholtz ajunge, mâine, în Ucraina, iar marţi, la Moscova. Gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania nu va fi activat în cazul unei invazii. 

Marin Gherman, jurnalist din Cernăuţi: Cele mai sensibile sancţiuni pentru Rusia sunt cele energetice, ce vizează energia, exporturile. Colateral vor lovi şi deja lovesc entităţile economice, statele din Uniunea Europeană. Rusia e dependentă financiar de veniturile care vin de pe urma exportului de gaze.

Factura la gaz pe care Uniunea Europeană o plăteşte lunar Rusiei se ridică la 6 miliarde de dolari. 30 la sută din gazele naturale ale UE provin din Rusia. 

Dumitru Chisăliță, expert în Energie: Ar urma imediat sistarea gazelor care traversează Ucraina. Deservesc 3 ţări. Slovacia, Moldova şi România. Preţurile vor fi mult mai mari decât în momentul de faţă. România e posibil să fie afectată pe termen lung dacă nu îşi găseşte resurse alternative.

Tensiunea creşte nu doar la frontiera Rusiei cu Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova susţine că un submarin american a pătruns în apele teritoriale ale Rusiei în Oceanul Pacific, dar navele de luptă l-au obligat să se retragă. Pentagonul dezminte incidentul.

Marin Gherman, jurnalist din Cernăuţi: Cele mai sensibile sancţiuni pentru Rusia sunt cele energetice, ce vizează energia, exporturile. Sancțiuni care vizează domeniul financiar, bancar. Nu văd nici Rusia nici Occidentul pregătite pentru deconectarea de la sistemul SWIFT. În planul 3 vorbim despre sancţiuni personale. România va avea mai puţin de suferit, nu este chiar atât de dependentă. Ar putea să sufere colateral investitorii din străinătate care au legături cu Rusia. Vorbim despre asemenea sancţiuni putem să le numim draconice sau drastice în eventualitatea unui atac clasic, direct al Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia e dependentă financiar de veniturile care vin de pe urma exportului de gaze. O Rusie care închide robinetul înseamnă o Rusie care ar putea rămâne fără bani. Nu văd ca ceva posibil deconectarea Europei de la gazul rusesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Consecințele unei invazii a Rusiei în Ucraina. Cum ar putea avea România de suferit dacă izbucnește războiul