Antena Meniu Search
x

Video Edward Maya, singurul român cu un premiu Billboard USA. Cum a creat fenomenul muzical "Stereo Love"

Muzica noastră tradiţională a devenit hit internaţional şi face înconjurul lumii prin cluburi şi discoteci. În spatele acestui succes e un român îndrăgostit de ţara lui şi de muzica pe care a auzit-o prima dată cântată de bunicul său, la fluier. Îl cheamă Edward Maya. E singurul român care a câştigat vreodată un premiu Billboard, în America şi, probabil, unul dintre puţinii care n-ar părăsi niciodată ţara lui, chiar dacă succesul şi traiul peste hotare ar fi mult mai bun. 

de Redactia Observator

la 01.12.2022, 19:50

Vezi și

Din Dubai, până în India, din Doha până în Los Angeles şi Las Vegas. Oameni din lumi, culturi şi continente diferite se mişcă în acelaşi ritm, cuceriţi de băiatul acesta cu zâmbet de Hollywood şi de muzica lui. 

Un ritm modern, al zilelor noastre, care are, însă, la bază, o piesă cât se poate de românească. Probabil, una dintre cele mai vechi -  Alunelu. O melodie pe care Eduard a auzit-o prima dată în copilărie, cântată de bunicul lui, la fluier. 

Edward Maya: Iniţial am stat şi m-am uitat, şi apoi începeam să suflu. Şi după ureche şi tot aşa... 

Ajuns la liceul de artă, în Bucureşti, Eduard descoperea că melodiile vechi, cântate de bunicul, sunt, de fapt, mici opere de artă neşlefuite. Bucăţi autentice dintr-o Românie de care el se simţea legat pentru toată viaţa.

Pe acelaşi subiect

Şi-a spus, atunci, că el, când se va face mare, va scoate, cumva, la lumină şi România lui, şi muzica ei minunată. Încă nu ştia cum, dar a pus bine, într-un sertar, instrumentele bunicului. Între timp, Eduard Ilie devenea Edward Maya şi în 2009 simţea, pentru prima dată, ritmul succesului. 

Stereo Love, un fenomen muzical fără precedent

Aşa a luat naştere Stereo Love - un fenomen muzical fără precedent. A fost prima piesă din România care a înregistrat, pe Youtube, peste 1 milion de vizualizări. În câteva săptămâni de la lansare, melodia făcea inconjurul lumii.

În America, Germania si Canada a câştigat discul de platină. A fost pe primul loc în mai toate topurile muzicale de pe Glob şi, în premieră pentru un artist de la noi, Edward Maya câştiga premiul Bilboard USA - un fel de Oscar la muzicii. Românul de numai 24 de ani era de-a dreptul copleşit de succes. Şi multă vreme aşa a şi rămas. 

Edward Maya: Am crezut că toată viaţa o să rămân Edward Maya, Stereo Love. Mă afecta aspectul ăsta şi urmăream mereu să fac acelaşi stil de muzică, să pun acelaşi acordeon, aceleaşi voci, în speranţa să depăşesc succesul anterior. Şi asta a creat un foarte mare stres. Apoi, m-am hotărât să mă eliberez. 

Şi-a adus aminte, brusc, de fluierele din sertar şi de promisiunea pe care şi-o făcuse cu ani în urmă - să arate lumii ce comoară ascunde României printre versurile melodiilor populare, tradiţionale. Trebuia doar să le descifreze notele, pentru ca mai apoi să le pună pe partitura unor piese cu rezonanţă pentru generaţiile de azi. Au fost zile şi nopţi în care doar asta a făcut. 

A adunat în jurul lui cei mai talentaţi muzicieni şi a început să repete. În sălile pe care le-a construit special pentru asta, la el acasă.  

În decembrie 2018 a fost prima ieşire în lume a piesei Alunelul. La Sala Palatului, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti.  

Era pentru prima dată când pe aceeaşi scenă, un instrumentist de folclor, un DJ şi o orchestră simfonică, spuneau împreună o poveste inedită, care suna altfel decât orice auzise până atunci publicul din România. Cea mai modernă variantă a celor mai vechi melodii româneşti. 

Edward Maya: Muzica românească este vie, este vie şi este foarte încărcată, are o energie foarte mare şi aşa îţi dai seama că avem o adevărată comoară, că temele noastre româneşti prind instant la toata planeta. A avut un succes fulminant inclusiv în India, la arabi, în America. 

Visul lui Edward devenea realitate. Instrumentele vechi, ale bunicului, erau, în sfârşit, vedete în concerte grandioase, cu orchestră mare în spate. 

Edward Maya: Eu am vrut să fac proiectul ăsta din 2013 în Budapesta şi chiar şi în India, dar nu s-a aranjat. Doar în România. Şi eu simt că este neîntâmplător. Pentru că trebuie făcut aici. Pentru că aici îmi este cel mai greu. Simt aşa că e ca un bolovan care trebuie împins, e o necesitate să depunem un anumit efort. Şi Dumnezeu a zis, va trebui să îl faci aici.

Şi aici l-a făcut, după care a plecat să îl arate lumii. Jumătate de an, Edward e in turnee. Cel mai des, în India, ţara în care românul nostru a ajuns şi pe genericul filmelor de la Bollywood, pentru care face coloana sonoră. Viaţa lui pare un film despre cum se poate face succesul din ceva ce nu mai e la modă, într-o ţară din care, mai degrabă, oamenii ar vrea să plece. Edward nici nu concepe aşa ceva.

Edward Maya: Peste tot e oboseală şi stres şi e greu, şi acasă când vin simt că mă refac instant. Mă simt foarte legat de România, aşa, cu tot sufletul, adânc, înrădăcinat. Eu de aici îmi iau seva. Chiar se şi spune că oamenii care pleacă foarte mult din ţara natală, medicii le recomandă dacă sunt bolnavi să facă cură de loc natal. Înseamnă să se ducă unde s-au născut. Cura de loc natal este foarte faimoasă afară. Oamenii sunt tăiaţi de rădăcini şi atunci e mult mai uşor să facă boli şi tot felul de greutăţi.

România lui miroase a flori de tei şi iasomie, a frunze uscate şi mere dulci acrişoare, din grădina bunicii. 

Edward Maya: E un parfum care, pur şi simplu, ai văzut cum sunt copiii când vine mama lor, pur şi simplu nu trebuie să se uite, se simte. E pur şi simplu - cum ai ajuns la mama acasă.  

La mama acasă ori pe cea mai importantă scenă din lume, în vârful unui deal sau aplaudat de mii de oameni, el e acelaşi băiat simplu şi modest, plecat dintr-un sat cu fluierele bunicului într-o geantă şi un vis. Să facă din muzica tradiţională românească super hit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Exclusiv Observator » Edward Maya, singurul român cu un premiu Billboard USA. Cum a creat fenomenul muzical "Stereo Love"