Video Exclusiv. Cum arată testarea inteligentă făcută Simonei Halep la New York. Demonstraţia făcută de şefa Agenţiei Naţionale Anti-Doping
Simona Halep a fost testată pozitiv înainte de US Open. În corpul fostului număr 1 mondial s-au găsit urme de Roxadustat. Simona Halep riscă acum între 2 şi 4 ani de suspendare.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Simona Halep se va apăra în acest caz şi speră să dovedească faptul că testele sunt eronate. În apărarea Simonei vin şi cele două teste negative, de dinaintea şi de după cel pozitiv de la US Open. Gabriela Andreiaşu, directorul Agenţiei Naţionale Anti-Doping, a făcut o demonstraţie pentru Observator pentru a arăta cum se fac aceste teste doping.
La nivel mondial, există patru tipuri de echipamente de recoltare a urinei sau a sângelui pentru sportivi. Atletul are în faţă măcar trei kituri, din care alege una singură pentru testare. Proba are în total 90 de mililitri din care se repartizează primii 30 în recipientul B, depozitat ulterior la minus 70 de grade, şi 60 de mililitri ajung în recipientul A, care este primul analizat. Proba Simonei a fost trimisă din New York direct la un laborator acreditat din Montreal. Rezultatul a venit după 15 zile lucrătoare. Când a ajuns la New York, Simona Halep a fost testată negativ prima dată la Roxadustat în data de 26 august. Următorul test, însă, din 29 august, a ieşit pozitiv. După întoarcerea la Bucureşti, Simona a fost din nou căutată de ofiţerii anti-doping. Pe 22 septembrie testul a fost din negativ. La fel s-a intamplat şi pe 7 octombrie, ziua în care sportiva a aflat şi verdictul de la US Open. În afara competiţiilor, sunt verificate 6 grupe de substanţe dopante, în vreme ce în timpul desfăşurării turneelor numărul secţiunilor testate creşte la 9.
Contaminarea probelor din laborator e extrem de rară, dar nu imposibilă. Tocmai de accea sunt sigilate două probe, iar sportivul poate cere repetarea analizelor după primul verdict. Urmăriţi demonstraţia făcută de Gabriela Andreiaşu, directorul ANAD, în player-ul de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰