Antena Meniu Search
x

Video Dragor ucrainean, filmat de echipa Observator în zona Canalului Bâstroe. Efectele catastrofale asupra Deltei Dunării încep deja să se vadă

Ucrainenii îşi văd de treabă. O echipă Observator a ajuns marţi până la confluenţa canalului Bâstroe cu braţul Chilia şi a filmat un dragor care deversa de zor mâlul adunat de pe fundul canalului Solomonov, de-a lungul braţului Chilia. Efectele pe care le-ar putea avea lucrările asupra Deltei Dunării ar putea fi catastrofale. Comisia Europeană reacţionează în acest scandal. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 22.02.2023, 22:18

Vezi și

În imagini este filmat punctul dincolo de care autorităţile române nu pot trece fără acordul statului vecin. Echipa Observator se află pe braţul Chilia, în aval de Periprava. "Suntem la intersecţia canalului Bâstroe cu braţul Chilia. Pe partea noastră, sonarul arată o adâncime de 6,9 metri... 7, 7,4 adâncime. Maximum 8 metri pe porţiunea asta", arată Sonia Simionov, reporter Observator.

Dragarea canalului Bâstroe, consecinţe fatale pentru Delta Dunării

La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Infrastructurii din Ucraina s-a lăudat pe Twitter că a săpat doi metri şi jumătate pe canal, până la o adâncime de 6,5 metri. Pe lângă pierderi economice şi sfidare, având în vedere că vecinii au susţinut luni la rând că doar vor regulariza malurile, România ar putea rămâne fără o bună parte din frumuseţile Deltei Dunării.

"Una dintre cele mai afectate zone ar putea fi Pădurea Letea. O zonă de patrimoniu unde arborii depind de un anumit nivel al pânzei freatice. O adâncire a canalului poate scădea nivelul apei aici, moment în care peste 500 de specii rare de plante, arbori, animale vor fi în pericol", spune Sonia Simionov, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Ambasadorul ucrainean, chemat să dea explicaţii

Între timp, la Bucureşti, diplomaţia îşi înăspreşte tonul. Ambasadorul ucrainean a fost chemat să dea explicaţii. Ihor Prokopchuk a dat asigurări că Ucraina nu adânceşte canalul Bâstroe. "Ambasadorul Ucrainei a arătat că partea ucraineană nu desfășoară activități de dragare care au ca scop adâncirea căii de navigație, ci doar activități de natură operațională menite a asigura navigabilitatea până în portul Izmail", se arată într-un comunicat MAE.

Dragor ucrainean, filmat în zona Canalului Bâstroe

Reporterii Observator au găsit dragorul ucrainean Ingulsky la treabă, pe braţul Chilia. "Suntem la intersecţia canalului Solomonov cu braţul Chilia, braţ pe care România îl imparte cu Ucraina. Iar acela este dragorul ucrainean Ingulsky, care acum deversează ce a dragat pe braţul Chilia", arată Sonia Simionov, reporter Observator.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut în regim de urgență acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române în apele ucrainene ale brațului Chilia. "Eu sunt convins că vom găsi dialog. Haideţi să vedem ce se va întâmpla, eu cred că e o chestiune de zile până când vom primi acest accept", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

"Sunt peste 400 de specii de păsări în Delta Dunării. Multe dintre ele, în special cele mari, ca pelicanul sau stârcii, au cuiburile lângă maluri. Deversarea dragoarelor din mijlocul canalului către mal le distruge casele, deci și mediul în care trăiesc și se dezvoltă", adaugă Sonia Simionov, reporter Observator.

Ecosistemul Deltei este deja afectat

Surse Observator spun că ecosistemul Deltei e deja afectat. Scăderea nivelului Dunării cu 70 de centimetri la vărsarea canalului Sulina în mare e dovada clară că debitele braţelor s-au schimbat: pe Chilia curge mai multă apă de când au început lucrările ucrainenilor.

"Brațul Chilia este unul dintre traseele principale de migrație ale sturionului din mare către Dunăre, atunci când depune icrele. Deci reproducerea acestei specii ar putea fi grav afectată", explică Sonia Simionov, reporter Observator. Reîntâlnim nava ucraineană pe drumul de întoarcere spre Tulcea, semn că a mai făcut o tură din locul dragării până unde deversează mâlul, pe braţul Chilia. 

Interesele României sunt protejate de legi şi tratate internaţionale, iar Delta Dunării e patrimoniu UNESCO. Comisia Europeană a cerut deja informaţii suplimentare autorităţilor ucrainene despre adâncirea canalului cu doi metri şi jumătate şi spune că nu a fost implicată în niciun fel de lucrări pe care ţara vecină se presupune că le-ar fi executat. Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu vorbeşte chiar despre o revocare a acceptului dat Ucrainei pentru navigaţie pe braţul Chilia și canalul Bâstroe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Dragor ucrainean, filmat de echipa Observator în zona Canalului Bâstroe. Efectele catastrofale asupra Deltei Dunării încep deja să se vadă