Cum ar fi dragat ucrainenii până la 7 metri pe canalul Bâstroe fără ca românii să ştie. "Urmări grave", după acţiunile Kievului
Întâlnire de urgenţă la Guvern pe tema scandalului referitor la canalul Bâstroe. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a convocat de urgenţă toate structurile de la nivelul instituţiei, inclusiv pe Ambasadorul Ucrainei. MAE a solicitat Ucrainei stoparea lucrărilor de dragaj în cazul în care nu au ca scop exclusiv întreţinerea căii de navigaţie iar deputatul USR Dan Barna a criticat năuceala Guvernului şi spune că există manipulări şi dezinformări în acest caz, Rusia fiind interesată să slăbească solidaritatea romînilor faţă de ucraineni.
România a atras atenţia că Ucraina încalcă legea dacă adânceşte canalul. Potrivit Informaţiilor Observator, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, care a dat asigurări că Bruxellesul nu va accepta sub niciun pretext încălcarea de către Ucraina a convenţiilor internaţionale şi bilaterale pe mediu.
În plus, Sorin Grindeanu s-a arătat dezamăgit de diplomaţia română despre care a spus că şi-a dovedit limitele şi asta pentru că în realitate ucrainenii au dragat până la 7 metri pe canalul Bâstroe. Lucru pe care partea română nu l-a ştiut. Oficialii români nu au fost informaţi. Mai mult, comunicările oficiale s-au bazat pe informaţii neadevărate şi neconforme cu realitatea. Potrivit informaţiilor Observator, au scăzut debitele iar acţiunile Ucrainei au afectat flora şi fauna precum şi transportul de pasageri. Premierul Nicolae Ciucă vrea să trimită o echipă pentru a face verificări şi a vedea cum stau lucrurile în acea zonă, a transmis reporterul Observator, Greta Neagu.
Ciucă: Orice excedere de la lucrări de întreţinere pe canalul Bâstroe va fi sesizată CE
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că tot ce România a realizat instituţional vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe, în limita lucrărilor de întreţinere iar orice excedere a acestor lucrări va fi clarificată şi va fi sesizată Comisia Europeană.
- Miza Canalului Bâstroe: De ce se ceartă Ucraina şi România pe el. Ambasadorul ucrainean convocat de MAE, Ciucă...
- Ambasada Ucrainei, reacţie în scandalul legat de Canalul Bâstroe: Toate lucrările vizează exclusiv...
- ANIMAŢIE. Planul ilegal pus la cale de Ucraina în canalul Bâstroe. Activiştii avertizează că ar produce o...
"Discuţiile, schimbul de documente între instituţiile din România şi cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti redă faptul că lucrările au fost unele de întreţinere şi nu de adâncire a şenalului navigabil. Tot ce noi am realizat instituţional, până în acest moment, vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe Canalul Bâstroe, în limita lucrărilor de întreţinere. Orice excedere a acestor lucrări va fi clarificat între autorităţile din România şi cele din Ucraina şi desigur va fi sesizată Comisia Europeană" , a spus premierul Ciucă.
Ciucă: Nu avem informaţii despre intenţia Kievului de a construi o hidrocentrală în zonă
Premierul a precizat că, pe documentele puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens. Despre informaţiile privind intenţia Kievului de a construi o Hidrocentrală în zonă, Ciucă a spus: "Nu am această informare, noi am discutat cu partenerii noştri ucraineni şi de asemenea cu Comisia, şi canalul Sulina îl punem la dispoziţie, din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea şenalului navigabil, astfel încât să putem folosi la maxim Canalul Sulina. Ca atare, există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare, sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm inclusiv circulaţia pe Canalul Sulina, pe timp de noapte, şi atunci traficul s-ar fluidiza şi s-ar permite să funcţioneze în limite de normalitate".
El a menţionat că a cerut tuturor autorităţilor să verifice din punct de vedere tehnic cum se desfăşoară navigaţia pe canalele Dunării. "În acest moment nu există acea adâncime care să asigure navigaţia navelor cu pescaj atât de mare. Nu am astfel de informaţii şi nu pot să comentez. (..) Se discută cât se poate de concret cu autorităţile din Ucraina, ministrul Aurescu a vorbit sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba şi au clarificat cât se poate de bine acest subiect legat de ce se desfăşoară. S-au întâlnit la Munchen şi au discutat în bilaterală acest subiect", a spus Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă există posibilitatea ca România să trimită o delegaţie care să facă măsurători în zonă, premierul a spus că a solicitat prin Ambasada Ucrainei ca autorităţile ucrainene să îşi dea acordul astfel încât navele româneşti cu echipamente tehnice care să poată să verifice adâncimea canalului să meargă inclusiv în partea ucraineană pentru a măsura adâncimea canalului.
PSD: Lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe sunt un dezastru ecologic
Potrivic unui comunicat de presă al social-democraţilor, adâncirea fără precedent a Canalului Bâstroe, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigaţia navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul şi circulaţia apei, cu efecte fatale asupra biodiversităţii Deltei Dunării.
"România s-a dovedit un vecin şi partener onest. A primit milioane de refugiaţi ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulţi şi şcoală pentru copii. A facilitat exportul grânelor ucrainene, cu mari eforturi şi costuri considerabile. A asigurat sprijin internaţional şi suport în toate modurile posibile pentru ca Ucraina să reziste în faţa invaziei ruseşti. Ucraina a avut şi va avea în România un aliat pe care se poate bizui! Şi, tocmai de aceea, cu atât mai mult este datoare să protejeze această relaţie bilaterală", mai spune sursa citată.
PSD n-a avut şi nu are nicio şovăială să apere Delta Dunării, bun inestimabil al întregii umanităţi. De aceea, încă de săptămâna trecută, a tras primul semnal de alarmă, prin ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.
Mai mult, PSD a cerut, luni, în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunţe asupra acţiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convenţiile şi acordurile internaţionale la care este parte.
"În egală măsură, PSD solicită tuturor autorităţilor române să se manifeste cu convingere şi fermitate pentru apărarea şi protejarea patrimoniului de importanţă universală al Deltei Dunării. Suntem cu toţii datori să prevenim producerea unei catastrofe ireversibile şi să transmitem intactă generaţiilor viitoare moştenirea unică a miracolului naturii de la gurile Dunării", mai indică sursa menţionată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰