Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV. Pacienţi pedepsiţi cu pistolul cu electroşocuri, într-o Psihiatrie din Bihor. Ororile descoperite de echipa Observator

Descoperire tulburătoare într-un mare spital de psihiatrie din Bihor. Personalul folosea un pistol cu electroşocuri pe pacienţi. Oamenii erau bătuţi, torturați, hrăniți cu alimente stricate şi ţinuţi în condiţii mizere. Două anchete, una penală şi una internă vizează angajaţii unităţii medicale. Observator a obținut în exclusivitate raportul care arată ororile.

de Iulia Pop

la 11.10.2024 , 20:50

Trei zile au stat angajaţii unei instituţii care apără drepturile personelor cu dizabilităţi la Spitalul de Psihiatrie din Ştei, cea mai mare unitate de acest tip din ţară. Ce au descoperit i-a îngrozit, se arată negru pe alb în raportul insituţiei. Personalul medical folosea un pistol cu electroşocuri pe pacienţi. Bolnavii erau loviţi, bătuţi si hrăniți cu alimente stricate. 

"Din cadrul discuţiilor cu pacienţii, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului", scrie raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Infirmierii, cercetaţi că torturau pacienţii

Vezi și

Aparatul a fost găsit într-un salon folosit de angajaţii spitalului. Acela a fost momentul în care inspectorii de monitorizare au anunțat poliţia. Criminaliştii au făcut cercetări, iar cazul a fost preluat de procurori.

Pe acelaşi subiect

Surse din anchetă spun că infirmierii cercetaţi acum îi torturau pe pacienţi, fără milă, cu aparate cu electroşocuri. Mai mulţi bolnavi, susţin anchetatorii, aveau astfel de semne pe corp. Informaţiile sunt negate de managerii instituţiei, care declară totuşi că sunt două cercetări în curs: una penală şi una interna.

"Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienţi asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi", declară Horia Miara, manager spital.

Cu toţii au ştiut şi cu totii au tăcut

Şi directorul medical încearcă să minimizeze gravitatea situației. Etajul doi, secţia de psihiatrie 1 - bărbaţi. Acolo s-ar fi petrecut torturile. Asistenta şefă şi medicul şef de secţie ar fi trebuit să informeze managerul despre tot ceea ce s-a întâmplat. Cu toţii au ştiut şi cu totii au tăcut. Acum sunt consideraţi complici.

Pardoseala şi peretii saloanelor sunt în stare avansată de degradare și murdare. În Secţia de bărbaţi, păturile nu aveau lenjerii, saltelele erau murdare si mucegăite. Unele nu aveau nici măcar huse, iar pacienţii dormeau direct pe bureţi. Asta deşi în magazie se găseau atât lenjerii noi cât şi perne şi saltele. De altfel, spitalul a fost obligat să le arunce. Şi cel mai probabil, asta făceau la sosirea echipei Observator. Însă nu erau aruncate, ci arse direct în curte, iar fumul gros a declanşat alarma de incendiu in spital.

"Toate saloanele spitalului sunt echipate corespunzător, toate au paturi. V-aş invita să vedeţi, dacă doriţi, pentru că lucrurile au luat o turnură nedorită şi până la urmă este important ca adevărul să iasă la iveală", spune Horia Miara, manager spital.

Comisia care a făcut verificările a sesizat ANPC pentru ca au fost găsite alimente expirate. Spitalul a fost amendat cu 25.000 de lei. Ultimul control al DSP Bihor a fost cu 3 zile înaintea celui făcut de echipa de monitorizare. Ministerul Sănătăţii face verificări. Din 2021 şi până acum, în Spitalul de Psihiatrie din Ştei au murit 24 de oameni. 11 dintre ei s-au înecat cu mancare. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Pacienţi pedepsiţi cu pistolul cu electroşocuri, într-o Psihiatrie din Bihor. Ororile descoperite de echipa Observator