Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Soarta incertă a bolnavilor de la Psihiatrie, eliberaţi pe semnătură, care comit infracţiuni. Cine răspunde de faptele lor

Bărbatul care a atacat din senin o femeie, după ce a fost externat de la Psihiatrie, "pe semnătura" unei rude, a ajuns din nou într-un spital de boli psihice. Legea îi obligă pe medici să accepte decizia familiei şi, dacă se întâmplă o nenorocire, nimeni nu e responsabil. După externare, bolnavii nu mai sunt monitorizaţi şi, abia după ce sunt violenţi sau comit infracţiuni grave, sistemul îi ia din nou în evidenţă. 

de Maria Rohnean

la 07.10.2024 , 19:50

Scenele sunt extrem de brutale. Bărbatul de 57 de ani o atacă din senin pe angajata pensiunii, iar femeia se luptă să scape din mâinile lui. Individul violent ieşise în urmă cu doar câteva zile de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. În trecut, fusese internat şi la Poiana Mare. 

"Acesta a fost externat în data de întâi octombrie, după o perioadă de spitalizare în secţia de Psihiatrie 1 de opt zile, la cererea familiei, respectiv a surorii sale care şi-a asumat prin semnătură în acel formular special de externare la cerere, precum şi în foaia de observaţie, precum că îl va lua pe fratele său, îi va administra tratamentul recomandat de medic. Probabil familia nu a administrat tratamentul", declară Petrică Bianca, purtător de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie Craiova.

Cei care externează pacienţii nu răspund pentru faptele bolnavului

Vezi și

Conform legii, orice pacient internat voluntar se poate externa la cerere, fără ca medicul să se poate opune. Cei care îşi asumă responsabilitate că îl iau în grijă nu pot fi însă traşi la răspundere pentru faptele bolnavului. 

Pe acelaşi subiect

Pentru internarea involuntară, procedura este greoaie şi implică o comisie şi o hotărâre judecătorească. După atacul barbar, bărbatul a ajuns din nou la Psihiatrie. Iar soarta lui este încă incertă din cauza lacunelor din sistem. Doar cei care comit fapte grave şi se dovedeşte că nu au discernământ ajung internaţi la unul dintre cele patru Spitale de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă din țară: Săpoca din Buzău, Jebel din Timiş, Ștei în Bihor și Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri din județul Iaşi.

La nivel naţional, în spitalele de psihiatrie pentru Măsuri de Siguranţă sunt aproximativ 2.000 de paturi (1888) mai tot timpul pline. Peste 70% dintre cei internaţi au ajuns acolo în urma infracţiunilor cu violenţă, mulţi dintre ei chiar pentru omor.

Autorităţile iau mâinile de pe bolnavii psihiatrici

Problema bolnavilor psihici, de care nu are nimeni grijă şi pot fi un potenţial pericol, rămâne fără rezolvare. "Nu există prevăzut în lege o perioadă de tranziţie. Ne trebuie servicii comunitare sensibil mai puternice, servicii de urmărire în comunitate a acestor persoane. Am putea să devenim extrem de sensibili şi să băgăm la zdub, pe româneşte, mai decât este cazul, lucru care ar fi reprobabil sau aşa cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani de destintuţionalizare să fim mult mai puţin striingeţi, dar cu riscul că vom avea pe străzi persoane cu patologie evidenta psihiatră", explică Gabriel Diaconu, psihiatru.

În ţările vestice, cei externaţi au parte de un asistent social, ofiţeri de probaţiune care se ocupă de caz şi clinici de reabilitare unde rămân până se consideră că pot fi integraţi în societate. 

Cazurile în care bolnavii psihici scoşi din spital pe semnătură se transformă în agresori sau chiar criminali sunt tot mai dese. În 2022, în Argeş, un bărbat care suferă de o boală psihică a ucis cinci membri ai familiei, iar zilele trecute o tânără de 18 ani a fost ucisă în propria casă de un bărbat abia externat dintr-un spital de psihiatrie. 

Maria Rohnean Like

„Jurnalismul e un mod de viaţă!” Este principiul după care mi-am ghidat activitatea de reporter şi pe care caut să-l transmit şi mai tinerilor mei colegi pe care am ajuns să-i coordonez.

Întrebarea zilei
Ce alegeţi, să faceţi facultate sau să învăţaţi o meserie?
Observator » Evenimente » Soarta incertă a bolnavilor de la Psihiatrie, eliberaţi pe semnătură, care comit infracţiuni. Cine răspunde de faptele lor