Antena Meniu Search
x

Video Generaţia sub presiune. Soarta elevilor de clasa a 5-a, decisă la loterie. Multe clase sunt prea aglomerate, iar copiii plâng că își vor pierde colegii

Mai sunt două zile până sună clopoţelul şi deja au început problemele în şcoli. O parte dintre elevii care intră în clasa a cincea trebuie să se despartă de colegii lor, pentru că nu mai au loc, fizic. Legea Educaţiei spune că din această toamnă vor fi doar câte 29 de copii într-o clasă. Aşa că, în Capitală, se trage la sorţi, ca la loterie, cine rămâne şi cine pleacă. Copiii plâng de supărare că îşi vor pierde prietenii, iar părinţii fac petiţii şi presiuni la directori pentru eventuale transferuri. Urmăriţi un nou episod din Generaţia sub presiune, cu Mădălina Iacob.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 10.09.2021, 19:34

Vezi și

18 clase de a cincea noi au fost create pe ultima sută de metri în şcolile supraaglomerate din Bucureşti pentru a respecta legea celor 29 de copii la clasele gimnaziale. 

Alice Marin, mama unei eleve de clasa a 5-a: Ne pregăteam să începem școala și acum avem emoții în ce clase suntem. Fata mea a picat la altă clasă, cu colegi diferiți, a fost un impact mare asupra ei, a început să plângă că nu mai e cu vechii colegi. 

S-au amestecat toţi copiii din clasele a cincea, s-au împărţit în două categorii, baieţi şi fete, iar apoi, în ordine alfabetică, au fost repartizaţi în fiecare dintre cele patru clase ale acestei şcoli. Se poate şi mai rău! Cu tragere la sorţi, cum le-o fi norocul.  

Mădălina Iacob, reporter Observator: Ori tragere la sorţi, ori mutarea copiilor care au venit ultimii în clasă, ori ordonarea în funcție de numele de familie al copilului. Acestea au fost soluțiile la care au recurs cei mai mulți directori din Capitală, după ce părinții nu au ajuns la o înțelegere. Oricum ar fi, copiii tot supărați rămân pentru că trebuie să se despartă de colegii lor. 

Pe acelaşi subiect

Dan Tita, reprezentant părinți Sector 1: Nu știm dacă tragerea la sorţi este cea mai bună soluție, decizia trebuie să fie a părinților! S-a format un colectiv de patru-cinci ani...

Altă şcoală, alte criterii, aceleaşi probleme

Olivia Jerlăianu, mama unei eleve de clasa a 5-a: Au fost părinți care au fost de acord să fie în această a opta, clasa H, și a mai fost un principiu, cei care au venit nou în cartier.

Soluţia nu e nici măcar în mâna directorilor, care se plâng că nu mai ştiu cum să organizeze orarul.

Adriana Nicolae, director: Înseamnă profesori noi, înseamna ore în plus, înseamna spațiu. Normal că o supărare există!

Mii de părinţi au semnat şi o petiţie pe Internet: STOP dezbinării colectivelor de elevi! Ministrul Educaţiei spune că nu ia în calcul prorogarea legii. Sunt, însă, directori care spun că nu pot aplica legea nicicum. 

Clara Mihociu, reporter Observator: În această școală deja se învață în două schimburi, fiind peste 300 de elevi, așadar aici suplimentarea cu noi clase nu e o variantă. Așa s-au găsit alte soluții, pentru clasele numeroase au fost puse săli mai mari și schimbat mobilierul cu bănci individuale, pentru a se păstra distanța între elevi.

Legea prevede diminuarea colectivelor la începutul fiecărui ciclu şcolar: la preşcolari vor fi 23 în grupă, la clasele primare - cel mult 26 de copii, iar d ela clasa a cincea în sus, maximum 29. Dincolo de provocările părinților, şcoala online a lăsat un gol în urmă și în educația copiilor. Mâine, la Observator, va arăt cât o să îi coste pe elevi materia pierdută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Generaţia sub presiune. Soarta elevilor de clasa a 5-a, decisă la loterie. Multe clase sunt prea aglomerate, iar copiii plâng că își vor pierde colegii