Video Guvernul de la Budapesta, investiții masive în sportul din Transilvania
OBSERVATOR explică fenomenele din România. Banii nu aduc fericirea, dar aduc... performanţa. Finanţată de la Budapesta, Sepsi a câştigat, în premieră, Cupa României. Înfiinţată acum 11 ani, echipa din Sfântu Gheorghe a avut nevoie de 6 ani pentru a promova în prima ligă şi de încă 5 pentru a obţine primul trofeu major. Cu bani de la vecini, şi academia de juniori a ajuns o forţă în România. Nu numai fotbalul se dezvoltă cu fonduri de la Guvernul Ungariei. Alungat din Bucureşti, hocheiul a "alunecat" spre centrul ţării, unde patinoarele moderne îmbie la performanţă.
Cârţa, Harghita. O comună ca oricare alta.. cu ceva în plus. Aici se află una dintre cele mai moderne baze sportive din România. E inima hocheiului din Ardeal. Pe gheaţă, se vorbeşte jumătate româneşte, jumătate maghiară.
Attila Nagy: "Hocheiul pe gheață are o istorie de aproape 100 de ani în această zonă. Noi îl numim sport național în secuime, suntem mândri de treaba asta".
El a fost hocheist profesionist. Acum este director la Székelyföldi - Academia Secuiască de Hochei pe Gheaţă. Un proiect finanţat de Guvernul de la Budapesta. Primul pas l-a făcut statul român, acum mai bine de un deceniu, când a inaugurat în Cârţa un patinoar de 3 milioane de euro. Ungaria a făcut restul."Suntem în centrul metodic, sală care a fost visul meu de acum mulți ani de zile", explică Attila Nagy.
Investiții masive din partea guvernului de la Budapesta
- Cine sunt jucătorii naţionalei României de hochei care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc după meciul cu...
- Sutele de milioane de euro investite de Ungaria în Transilvania împart autorităţile în două. "Te uiţi cu...
- “Transilvania se dezvoltă” – o nouă serie de reportaje, începând de mâine seară, la Observator, Antena 1
Săli de antrenament cu gheaţă sintetică, un centru de recuperare, o academie unde se pregătesc peste 1.300 de copii şi de tineri, români, maghiari şi nu numai. În Ţinutul Secuiesc mai sunt încă 3 patinoare acoperite - toate plătite aproape integral de Ungaria.
"Nu prea s-a investit în sport în țara noastră...Noi am primit bani din partea guvernului maghiar cu un singur telefon, să nu se mai ducă copiii din zonă în Ungaria să joace hochei", adaugă Nagy.
O infrastructură care a salvat nu doar hocheiul din România, ci şi turismul din zonă. "Mai mult de 100 de mii de persoane intră în patinoarul ăsta dintr-o zonă rurală anual. Vin din Ungaria, vin din Slovenia, vin din alte ţări", adaugă fostul sportiv.
Allen Coliban, primarul oraşului Braşov: "Sfântu Gheorghe, recent, a construit un stadion nou. E o investiţie de care, cu siguranţă, beneficiază toată comunitatea din zonă. Cred că problema principală pe care trebuie să ne-o punem este de ce nu am făcut noi, Guvernul României, acest gen de investiţii în ţara noastră?".
Sfântul Gheorghe. Acum opt ani, echipa locală juca în Liga a patra, pe un teren... comunal. Anul trecut, Sepsi a debutat în cupele europene şi a primit un cadou de 25 de milioane de euro. Kertesz David, vicepreședinte Sepsi: "Eu am tot sufletul aici, în acest stadion, niciodată nu am fi crezut că o să avem așa ceva, e o mandrie a noastră, e o mandrie ca l-am putut face, e o mândrie că există...Nu ne venea să credem, nu ne venea să credem ca s-a putut realiza. Această comunitate mică, acest oraș mic și inimos a putut face acest lucru".
Patru ani a durat construcţia stadionului cu 8.200 de locuri, omologat de UEFA. Banii au venit, în mare parte, tot de la Budapesta.
Kertesz David: "Profită comunitatea maghiară, dar profită, în același fel, și comunitatea română. Nu facem diferențieri, gazonul e la fel de verde și pentru Ianos și pentru Vasile".
Câţiva kilometri mai la nord găsim o altă bază sportivă. Academia regională de fotbal Miercurea Ciuc, deschisă în 2013. "Am construit baza, academia aici, unde avem loc de cazare pentru 200 de copii, cu bucatarie, tot-tot, și lângă după câte vedeți avem o peluză. Când se termină investiția o să avem un stadion cu trei mii de locuri", explică Zoltan Szondy.
Bianca Iacob, reporter Observator: "Academia de fotbal Ținutul Secuiesc are aproape 20 de baze sportive în județele din Transilvania unde se antrenează aproape trei mii de tineri. Cea mai mare investiție este de zece milioane de euro, aici, la Miercurea Ciuc, la stadionul municipal al echipei FK Ciksereda. Cinci milioane de euro pentru clădirea cu internat și tribună oficială, dar și pentru încălzirea gazonului, alte cinci milioane de euro pentru tribuna a doua. Lucrările au început în martie anul trecut și vor fi terminate în vara acestui an".
Sportul a înviat în Harghita şi Covasna. În total, Budapesta a investit în sportul românesc peste 83 de milioane de euro.
"În România nu există posibilitatea ca tu să te duci la oricare guvern, care s-au tot perindat din 2014, că eu vreau să fac o academie sau un teren de fotbal și ajutați-mă. Deci, această posibilitate legală, practic, nu există", concluzionează Zoltan Szondy.
Ungaria nu se opreşte aici. Va construi o academie de fotbal şi la Satu Mare. Sportul e doar o piesă din dezvoltarea Transilvaniei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰