Meniu
Search
x

Video Imagini exclusive de la bordul elicopterului care a purtat drapelul naţional deasupra întregului litoral: "Acele trei culori pe care le respectăm şi le iubim"

O echipă Observator a filmat festivităţile de Ziua Marinei și de la înălțime. Mai exact, de la bordul elicopterului Puma Naval care a purtat astăzi drapelul naţional deasupra întregului litoral.

De Andreea Filip la 15.08.2022, 21:16
Vezi și

E nouă dimineaţa. Navele de război sunt deja ancorate în dana militară. (0.18) De pe ţărm, spectatorii aşteaptă parada. La 9.30, cele două elicoptere Puma ale Forţelor Aeriene Române care vor flanca aeronava port-drapel, sosesc, de la Baza 90. Echipajele primesc ultimele detalii legate de zbor. Urcăm în aeronava care va deschide formaţia. Sub elicopterul Puma Naval, marinarii militari agaţă drapelul naţional. O ultima verificare, la ochi, apoi uşa elicopterului se închide şi ne îndreptăm spre Portul Militar.

Andreea Filip, reporter Observator: Suntem în elicopterul Puma Naval care poartă drapelul României. Alături de noi, în formaţie, sunt alte două elicoptere Puma. Cerul litoralului este brăzdat de aeronave de luptă F16 şi F18, dar şi un avion de patrulare maritimă.

Nici bine nu avem timp să ne obişnuim cu urletul motoarelor că siluetele navelor militare se disting, deja, pe linia orizontului. Survolăm Mamaia. În dreapta, numărăm zeci de vase comerciale care stau în rada exterioară şi aşteaptă să le vină rândul să intre în port. Ne apropiem de destinaţie. Avem oră fixă de ajungere, punct de aşteptare bine stabilit, din timp. Echipajele se coordonează în aer, totul iese perfect.

Andreea Filip, reporter Observator: Este momentul în care cele trei elicoptere Puma stau nemişcate deasupra apei în sincron pentru a putea fi admirate de trecători, iar cele patru nave militare din larg defilează către portul Midia și retur.

5 minute, elicopterele stau ca agăţate de cer. Mulţimea de pe plajă şi oficialităţile de la bordul Bricului Mircea îl salută pe Zeul Neptun. Misiunea noastră s-a încheiat, la ora 11 punct facem cale întoarsă spre bază. Odată aterizaţi, aflăm că la manşa elicopterului cap de formaţie a fost azi Ionuţ, un tânăr locotenent. "A fost o misiune specială, deosebită, pentru că este pentru prima dată când particip la Ziua Forţelor Navale, la ziua noastră, din postura aceasta de pilot de Marină", a declarat locotenent Ionuţ Tapărdoiu, pilot şef, grupul 256 elicoptere.

"Steagul naţional reprezintă un simbol foarte important şi, totodată, emoţional pentru întregul popor. Pe coada elicopterului avem acea cocardă tricoloră care ne reprezintă şi care este unul dintre simbolurile naţionale, acele trei culori pe care le respectăm şi le iubim", a declarat căpitan comandor Petre Pavlov, grupul 256 elicoptere. Nici anul acesta festivităţile de Ziua Marinei nu au atins amploarea celor de dinainte de pandemie, dar piloţii şi turiştii cu care am vorbit speră ca de la anul lucrurile să fie altfel.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Exclusiv Observator » Imagini exclusive de la bordul elicopterului care a purtat drapelul naţional deasupra întregului litoral: "Acele trei culori pe care le respectăm şi le iubim"