Antena Meniu Search
x

Video Boala care a făcut ca spitalele din România să fie arhipline. Oamenii stau două luni după o programare

Sezonul virozelor nu se mai termină şi face ca fie noapte, fie zi, camerele de gardă ale spitalelor să fie arhipline. La spitalele de copii timpul de aşteptare a ajuns la şapte ore. Pacienţii se plâng că stau la astfel de cozi, iar medicii că sunt epuizaţi.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 21.04.2022, 12:20

Vezi și

O familie a venit cu băiatul de 11 luni din Dâmboviţa la spitalul Victor Gomoiu din Capitală. 

Părinte: Nu voia să mănânce, nu voia să bea, era deshidratat, a făcut scaun moale, temperatură cu o zi în urmă. Simptomele astea durau de câteva zile şi doctorul de familie ne-a spus că trebuie să mergem de urgenţă undeva.

Timp de așteptare și de 7 ore

La Urgenţe cei doi soţi au stat cu bebeluşul de la ora 16.30 şi până după ora 22. 

Pe acelaşi subiect

Părinte: A fost diagnosticat cu enterocolită acută. Am înţeles, aştepţi o jumătate de oră, o oră, două, trei ore. Am înţels, trei ore, aştepţi că nu ai încotro. Sunt ocupaţi, sunt medici puţini, dar nu şapte ore. Ceilalţi părinţi erau toţi panicaţi, nervoşi, nimeni nu ne băga în seamă, copiii plângeau, era totul un haos acolo.

Nici ziua situaţia nu este mai bună, atunci când se aglomerează ambulatoriile. 

O femeie din Bucureşti a încercat să facă o programare la endocrinologie pentru copilul ei dar a găsit loc abia peste două luni. Aşa că a ajuns la camera de gardă. 

Pacientă: Endocrinologie pe 30 iunie. Probabil nu sunt locuri. Am sunat.

ReporterŞi ce v-au zis?

PacientăPur şi simplu, doar pe 30 iunie mai au locuri libere.

Medicii spun că virozele aduc de două ori mai mulţi copii la spital decât covidul în pandemie. 

Gabriela Vlad, medic pediatru: Ne confruntăm cu un minim de 150, maxim de 250 de pacienţi. 25-30% maxim sunt urgenţe pe vârful de număr de prezentări. Avem creşterea şi a timpului de aşteptare în medie între două şi patru ore.

Reporter: Când este cazul ca părinţii să se îngrijoreze? 

Victor Miron, medic pediatru: Mai mult de trei zile. Nu valoarea trebuie să ne îngrijoreze ci ar trebui să ne îngrijoreze febra care revine foarte repede şi care persistă multe zile, la valori foarte mari, valori de peste. În ceea ce priveşte afecțiunile gastrointestinale, cel mai mult trebuie să ne sperie vărsăturile, adică nu se opresc de la sine, scaunele multe, peste 7-8 scaune diareice pe zi.

Cum arată camera de gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu din București

Aşa a arătat şi camera de gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti, după miezul nopţii. Copii care plâng şi tuşesc, părinţi extenuaţi şi cadre medicale suprasolicitate. 

ReporterDe cât timp aşteptaţi?

PărințiDe o oră, o oră şi jumătate cu aproximaţie. Ne-a luat la triaj, ne-a luat date şi acum aşteptăm aici la doamna doctor. 

Dar nu doar copiii aglomerează camerele de gardă în această perioadă. Şi la Spitalul Universitar a fost extrem de aglomerat noaptea trecută, unii pacienţi chiar au renunţat să aştepte ore bune şi au plecat acasă. 

Reporter: De cât timp sunteţi aici?

PărințiDe patru ore. Venim mâine, eu nu stau cinci ore aici, cu copil mic acasă. Am stat cinci ore.

ReporterCum cinci ore?

PărințiUite aşa, te bagă la triaj şi dup-aia Dumenzeu cu mila, când te cheamă. Ce vrei, să dormim aici? 

Pacient: E prima oară când vin la urgenţe şi ultima oară. Plătesc nişte taxe la stat ca să ai spital şi stai cinci ore. Te forţează să te duci tot la privat. 

Specialiştii le recomandă pacienţilor să meargă pe mâna medicilor de familie pentru tratament în cazul simptomelor uşoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Boala care a făcut ca spitalele din România să fie arhipline. Oamenii stau două luni după o programare