Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Povestea medicului care s-a luptat cu sistemul și a refuzat să plece: Veneam de acasă 10 oameni să salvăm o viaţă o dată la 2 zile. Chestia asta nu are preţ

Inima unui medic bate pentru România Mea. Se numeşte Lucian Dorobanţu şi e unul dintre cei mai buni vindecători de inimi din ţară. Un chirurg care crede că inovaţia va împinge România tot mai sus. Că oamenii creativi vor construi ţara pe care cu toţii o visăm.

de Ema Schweninger

la 01.12.2021 , 12:40

Astăzi, ne invită în lumea lui, care, în cea mai mare parte a timpului încape într-o sală de operaţii. Dar seara, se refugiază în muzică şi ascultă bătăile inimii puse pe portativ de pianistul Sorin Terinte. Aşa sună ritmul vieţii şi al inimii când un artist atinge clapele unui pian. Melodia pe care Lucian Dorobanţu şi-o imaginează după fiecare operaţie, când omul îşi reia viaţa cu ritmul, cu bucuria, cu muzica ei. 

Reporter: Bătăile inimii sunt cea mai frumoasa muzică?

Lucian Dorobanţu: Da! Pentru mine. Pentru că este obiectul pasiunii mele şi atunci tot ce are legătură cu acest lucru e foarte frumos.

Vezi și

A inventat o nouă tehnică de dializă folosită azi peste tot în lume

Pe acelaşi subiect

Sub mâinile lui, bate astăzi inima unui bărbat de 80 de ani. Încă puţin şi chirurgul o va opri, iar un aparat îi va prelua funcţiile, cât timp va dura operaţia. Medicul Lucian Dorobanţu a făcut parte din echipa care a folosit pentru prima dată această tehnică în ţara noastră. Când inima se opreşte şi porneşte cronometrul, începe o cursă contracronometru pentru el. O greşeală şi viaţa se sfârşeşte.  "Este cel mai greu lucru din cariera unui medic sau a unui chirurg cardiovascular să ştii că de fiecare milimetru pe care îl faci depinde viaţa unui om. E o foarte stranie combinaţie între imaginaţie şi ştinţe exacte", povestește medicul. 

Doar imaginaţia unui medic împinge limitele medicinii, când soluţiile par imposibile. El nu doar că a revoluţionat intervenţiile pe inimă. A şi inventat, împreună cu alţi colegi, o nouă tehnică de dializă, care se foloseşte astăzi peste tot în lume. E convins că poţi inova şi în România. 

”Hai să vedem: dar nu există. Doar metodele astea există? Adică nu putem să facem şi noi altele? Şi de ce dacă trăim în România nu putem să aducem lucruri noi? Adică de ce trebuie să fim aşa mioritici să spunem: domle, nu putem să facem. Nu există nu putem. Dimpotrivă, ţara asta, aici, în locul ăsta se pot face foarte multe lucruri”, ne zice medicul Dorobanţu. 

A ajuns la cel mai mare spital din lume, Johns Hopkins din SUA, dar s-a întors în România

Cu acest gând s-a întors în România, după ani în care a studiat în Franţa şi în Italia. Putea face performanţă oriunde pe glob. Acum 10 ani, a ajuns la cel mai mare spital din lume: Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii. Dar a ales să se întoarcă acasă, să pună umărul la construirea unui sistem medical nou.  ”Scopul unui medic este - din punctul meu de vedere - să creeze un sistem care ajută cât mai mulţi oameni”, susține el.

A luptat ani în şir cu şi pentru sistemul de stat. Din pur respect pentru viaţă. ”Nu se plăteau orele suplimentare, nu se plăteau on call-urile, veneam de acasă 10 oameni să salvăm o viaţă o dată la 2 zile. Chestia asta nu are preţ. Nu există preţ pentru aşa ceva. Poate pare un pic de nebunie pentru ceilalţi, dar nu e. Asta te ţine viu şi îi ţine şi pe ceilalţi vii”, spune medicul. 

De ce nu a renunțat la România: ”11.000 de pacienți români nu au acces la operații pe inimă”

Acum vindecă inimi în sistemul privat. Aici a reuşit să pună România pe harta celor mai bune centre de chirurgie cardiovasculare din EUROPA.

Reporter: De ce n-ați renunțat la Romania?

Lucian Dorobanţu: Pentru că aveam familia aici și pentru că...La 18 milioane de locuitori e nevoie cam de 18.000 de operații pe an pe inimă. Publicul și privatul nu fac mai mult de 7000 la momentul ăsta. Sunt 11.000 de pacienți care au nevoie de o operație pe inimă și care nu o au. Ce poate fi mai provocator de atât?

Astăzi, la mai puţin de 20 de ani de când a ţinut în mână o inimă prima oară, e înconjurat de studenţi şi rezidenţi, cărora le dă mai departe tot ce el a învăţat.  ”Sunt convins că nu există numai ”eu”. Există ”noi”, nu există ”eu”. Asta e o plagă a societății românești încă. Nu poți să fii un bun profesor dacă elevii tăi nu sunt mai buni că tine.”

Îi încurajează pe toţi să plece în străinătate să vadă cum îşi tratează alte ţări pacienţii, dar să se întoarcă acasă. ”Pentru că poate să facă diferența între o rotiţă și un motor. Adică... poate să fie un motor important, într-o ţară care are nevoie de dezvolare și de proiecte. Sau poate să fie o rotiţă în nişte țări care au depășit acest stadiu. Aici eu cred că este o provocare extraordinară pentru medicii tineri”, spune dcotorul.

Ce-i învăţă pe aceşti tineri? ”Să fie riguroşi, să fie oameni în primul rând. Să fie riguroşi şi să fie curioşi.” explică medicul Dorobanțu. Şi le mai predă o lecţie importantă: ajungi cel mai bun doar muncind şi doar în echipă. 

Cum arată România lui Lucian Dorobanţu? ”România mea este sumul experiențelor și prietenilor și persoanelor pe care le cunosc și a locurilor unde am călătorit.” ne transmite el. După încă o zi de provocări, el îşi găseşte linişte în muzică. În fiecare zi se gândeşte că România are oameni creativi şi destine de geniu, dar numai împreună putem clădi un destin colectiv şi acea ţară demnă de aplauze. 

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Exclusiv Observator » Povestea medicului care s-a luptat cu sistemul și a refuzat să plece: Veneam de acasă 10 oameni să salvăm o viaţă o dată la 2 zile. Chestia asta nu are preţ