Video Primele imagini cu prinţul Paul, înainte de a fi ridicat de poliţişti. Ordinul Cavalerilor de Malta nu-l recunoaşte: "Păcăleşte opinia publică"
Au apărut imagini cu prinţul Paul al României şi soţia lui, prinţesa Lia, înainte de a fi ridicaţi de poliţişti din resortul de lux din Malta. Cuplul a fost la un eveniment al cavalerilor din Valletta, iar la descrierea uneia dintre fotografii, prinţul fugar are titlul de Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor de Malta. În replică, în exclusivitate pentru Observator, ambasadorul Ordinului de Malta în România spune că Paul al României păcăleşte opinia publică şi foloseşte abuziv însemnele. Avocatul lui Paul anunţă că prinţul refuză extrădarea şi consideră condamnarea una politică.
Sunt imagini cu prinţul Paul şi prinţesa Lia realizate cu câteva ore înainte de a fi luaţi pe sus de poliţiştii maltezi din resortul de lux. Nepotul regelui Carol al Doilea zâmbeşte larg la braţul soţiei. El, îmbrăcat cu un costum cu epoleţi. Ea, o rochie neagră de catifea, încoronată cu o diademă bătută-n pietre turcoaz. Amândoi au câte un crucifix auriu la gât. Fotografia e însoţită de descrierea - noul Mare Maestru al Cavalerului Maltei, făcându-se referire la prinţul Paul. Lângă cuplu apar un italian şi o americancă. Ea este şi cea care a anunţat pe Facebook prezenţa lui Paul al României la întâlnirea cavalerilor din Malta.
Prinţul a fost întemniţat în Valletta
După ce s-au fotografiat, s-au retras cu toţii la un dineu. Totul s-a terminat însă brusc pentru prinţii noştri. Dus în faţa instanţei, prinţul fugar Paul a reclamat tocmai faptul că a fost umilit în fața demnitarilor din toată Europa în timpul arestării sale. Un ambasador al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta îl contrazice pe Prinţul Paul. Oficialul spune că nu îl cunoaşte pe controversatul nepot al Regelui Carol al Doilea. Mai mult, spune el, Paul al României nu este membru al ordinului din Valletta şi nu a fost invitat la evenimentele lor.
Şi Ambasadorul din România susţine ferm acelaşi lucru într-o declaraţie pentru Observator. "Prinţul Paul nu este membru al ordinului nostru. Nu a participat la niciun eveniment nici în România, nici în alte ţări. Păcăleşte opinia publică folosind şi abuzând de insemnele noastre", a declarat Roberto Musneci, ambasadorul Ordinului de Malta în România. Ordinul Suveran Militar de Malta a fost înfiinţat la Ierusalim în secolul al XI-lea şi are un rol bine definit: să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie. Este un stat atipic, fără teritoriu şi cetăţeni, dar cu imn, constituţie şi ambasade.
În faţa instanţei malteze, prinţul Paul a fost ferm. Nu vrea să fie extrădat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa de trei ani şi patru luni de închisoare. Şi spune că a primit condamnarea doar din considerente politice. "Mandatul emis de România a fost în urma unei decizii corupte. Curtea de Apel din Franţa a decis, în noiembrie anul trecut, să ignore mandatul european de arestare emis de România într-o manieră greşită, coruptă şi ilegală. Şi Interpol a fost de acord cu Prinţul Paul că mandatul dat de România este invalid şi a decis să fie şters din toate bazele de date", a declarat Jason Azzopardi, avocatul prinţului Paul.
Argumentele n-au ţinut, iar prinţul a fost întemniţat în Valletta. Acum, autorităţile române încearcă să-l aducă în ţară şi să nu repete greşeala făcută în Paris, atunci când francezii au refuzat să-l extrădeze. "Cu privire la Malta, nu am avut niciun fugar. Nu putem să spunem că avem o practică, ba dimpotrivă. cred că este necesar să discutăm cu autoritatile pt a putea stabili parametrii in care vom putea colobora", a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției. Paul al României a fost dat în urmărire internaţională în decembrie 2020, după ce a fugit din țară chiar înainte să primească decizia de condamnare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰