Video Când ar putea fi extrădat Prinţul Paul. Alteţa fugară plecase în Malta din Franţa, ţară care refuzase să îl trimită în România
Prinţul Paul a fost iar prins. De această dată, în insula Malta. A fost arestat de poliţişti în timp ce se relaxa alături de soţie, prinţesa Lia, într-un resort de lux. Ar fi ajuns acolo, din Franţa, pentru un eveniment al cavalerilor de la Malta. Refuză în continuarea extrădarea în ţară şi consideră decizia instanţei una politică. Prinţul Paul are de executat 3 ani şi 4 luni de închisoare în celebrul dosar Ferma Băneasa. Oficialii de la Bucureşti cred că în cel mult şase luni, dacă nu mult mai repede chiar, prinţul fugar va fi adus în ţară.
Acesta este momentul în care prinţul Paul este ridicat de poliţişti maltezi în civil. Alături îi este soţia, prinţesa Lia. Cei doi se relaxau într-un resort de cinci stele din Malta. Distracţia s-a terminat brusc când pe fir au intrat ofiţerii români care au aflat că alteţa fugară se plimbă dintr-o ţară în alta după bunul plac.
Benone Matei, IGPR: A avut loc un schimb de informaţii cu poliţia din Malta persoana a fost reperată în resort. Poliția română l-a localizat şi a transmis informaţii în timp real colegilor din Malta.
Prinţul Paul ar fi ajuns pe insulă pentru un eveniment organizat de Cavalerii de la Malta, susţin jurnaliştii din Valetta. Iar în momentul în care poliţiştii l-au încolţit, s-ar fi prezentat drept membru al familiei regale, care locuieşte la Paris.
În faţa instanţei, prinţul Paul a susţinut că a fost umilit în fața demnitarilor din toată Europa
- Paul de România rămâne în arest preventiv în Malta. Autoritățile i-au respins cererea de eliberare pe cauțiune
- "Evitaţi să cumpăraţi carne de la portbagaj". ANPC ne spune la ce să avem grijă când alegem alimentele pentru...
- Primele imagini cu Prinţul Paul după ce a fost prins în Malta. Cum ar putea fi adus în ţară
Cristina Filip, reporter Observator: Ajuns în faţa judecătorului maltez, Paul de România a spus clar că nu vrea să fie extrădat în România şi a motivat insistenţa autorităţilor române de a-l aresta ca fiind o chestiune politică.. Mai mult, prinţul ar fi oferit adresa reşedinţei unui marchiz din Valletta ca dovadă de bună-credinţă pentru o eventuală cauţiune. Cererea n-a convins, iar magistratul i-a refuzat eliberarea.
În faţa instanţei, prinţul Paul a susţinut că a fost umilit în fața demnitarilor din toată Europa în timpul arestării sale. Între timp, autorităţile din România au anunţat că au început deja procedurile de extrădare, care pot dura cel puţin 24 de ore şi cel mult 180 de zile.
Florin Ghiulbenghian, prietenul Prințului Paul: Din păcate cu Paul şi cu soţia dânsului nu am vorbit din noiembrie. Paul se simţea nevinovat. Bănuiesc că a plecat deoarece există numeroase precedente şi cu alţi următiţi general din România pe care ţări ale Uniunii Europene au refuzat să îi extrădeze
Paul al României fuge de patru ani de condamnare. În decembrie 2020, a primit trei ani şi patru luni de închisoare într-unul dintre cele mai mari dosare de retrocedări ilegale de terenuri - Ferma Băneasa. Alături de alte nume grele - Remus Truică, Benjamin Steinmetz Tal Silberstein şi jurnalistul Dan Andronic.
Cu toții sunt acuzați că au pus la punct un mecanism menit să îl ajute pe Paul al României să recupereze Ferma Regală Băneasa și Pădurea Snagov, deși în realitate nu avea drept de moștenire. Statul are de recuperat, patru milioane de euro în acest caz. Înainte de a aflat sentinţa, Prinţul a fugit din țară. Pe poliţişti i-a întâmpinat în poartă prinţesa Lia.
Paul al României fuge de patru ani de condamnare
Cristina Filip, reporter Observator: La jumătate de an după ce Paul de România a fugit din ţară, soţia şi fiul au rămas fără palat. Cei doi soţi nu şi-au achitat ratele la un împrumut de 800.000 de euro, aşa că banca i-a evacuat în momentul în care a găsit cumpărători. Prinţesa Lia şi fiul ei, micul Carol, au fost nevoiţi să se mute atunci din vila aflată în centrul capitalei la un hotel.
În iunie 2022, prințul Paul este depistat și ridicat dintr-o cafenea din Paris. E arestat şi trei luni stă după gratii. Scapă pe cauţiune, dar încep procedurile de extrădare. Doar că, surpriză. Francezii refuză să-l trimită în ţară pentru că unul dintre judecătorii care l-au condamnat nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie.
Paul Lambrino are cetăţenie franceză, britanică şi română. Și-a luat în acte numele de Paul Philippe al României. În 2012, Înalta Curte l-a recunoscut ca descendent al regelui Carol al Doilea. Nu a fost recunsocut niciodată ca membru al casei regale a României. Şi-a cerut însă dreptul la moştenire. De numele lui este legată cea mai mare cerere de revendicare din ultimele decenii. 50 castele şi clădiri istorice şi peste 600 de kilometri pătraţi de pământ.
În 2019, Paul Lambrino a ajuns în vizorul procurorilor pentru că ar fi încercat să obțină ilegal 30.000 de hectare în județul Suceava. Un alt scandal în care este implicat vizează o datorie de 5 milioane de lire către un jurnalist din Marea Britanie. Pe lângă lupta pentru bani, cuplul aristocrat râmâne celebru şi pentru alte escapade. În 2000, Paul al României a vrut să fie preşedintele ţării. Mai apoi, în timpul unui proces a uitat brusc limba română.
Prinţesa Lia şi prinţul Paul au împreună un băiat de 14 ani, botezat Al României Carol Ferdinand, al cărui naş este Traian Băsescu şi pe care l-a botezat Preafericitul Daniel.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰