Video Românii "spioni" ai NATO. Cei 10 militari români care văd din aer tot ce mişcă în Europa
10 pentru NATO! 10 români lucrează în baza militară din Germania, de unde Alianţa Nord-Atlantică trimite avioane-spion să urmărească mişcările armatei ruse pe frontul de est. Poveste unei vieţi duble, acum, în exclusivitate, la Observator, unde veţi vedea acum şi imagini rare din timpul unei misiuni speciale.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Foarte puţini oameni au ocazia să vadă aşa ceva: realimentarea în aer a unui avion militar NATO de spionaj. Misiunea unei asemenea aeronave, care „perie“ o suprafaţă cât jumătate din Ucraina la graniţa de est a Alianţei, durează şi 14 ore. Operaţiunea nu poate fi întreruptă, aşa că un Boeing-cisternă şi radarul zburător merg cu aceeaşi viteză 6-700 de kilometri pe oră, unul deasupra celuilalt, pentru a realimenta. Dificila operaţiune are loc la 12.000 de metri altitudine şi durează aproape 20 de minute. Avionul-radar, care are o antenă uriaşă montată pe el, a decolat dintr-o unitate militară NATO, specializată în intercepare aeronavelor inamice. Acolo, 10 militari români au roluri importante.
NATO are 14 avioane-spion ca cele în care lucrează românii
Alături de căpitanul Cristian Cristea, intrăm în unitatea din micul oraş Geilenkirchen, de la graniţa cu Olanda. Căpitanul Cristea este liderul echipei de 10 români care lucrează în unitatea de elită a avioanelor-spion: sunt piloţi, coordonatori de zbor, specialişti în detectarea avioanelor inamice pe radar. "Avem oameni aproape peste tot in baza.Oameni care sunt implicati atat pe parte de planificare si organizare cat si partea de efectuare a zborurilor", a declarat Cristi Madalin Cristea. Militarii români sunt de anul trecut în baza militară NATO din Germania şi mai au de stat încă trei. Codrina lucrează şi trăieşte acolo alături de familie şi copii.
Georgian are 30 de ani şi un rol esenţial în avionul militar NATO. În aer, el prelucrează datele despre prezenţa avioanelor inamice în apropierea graniţelor Alianţei şi le transmite comandamentului. Pasionat de meseria lui, e fericit că poate să îmbine o viaţă dublă: de militar şi de familie. "Eu mă ocup de sistemul de detecţie pasivă al aeronavei. Este un sistem prin care noi reuşim să analizăm undele electromagnetice pe care sistemul le recepţionează", spune Georgian. NATO are 14 avioane-spion ca cele în care lucrează românii din baza militară germană din Germania. Alianţa are planuri mari cu aeronavele. Vor fi modernizate cu dotări de ultimă generaţie, în valoare de un miliard de euro.
Din momentul inceperii conflictului din Ucraina azborurile AWACS au inceput sa fie din ce in ce mai dese. Aici, aproape ca nu exista yi ca o astfel de aeronava sa nu aterizeze sau decoleze spre granita sptiului NATO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰