Antena Meniu Search
x

Video Satul din România care atrage oameni inclusiv din Londra. Preţul caselor a crescut de patru ori în ultimii ani

Satul nou a fost mai întâi... un sat online. Sute de mii de oameni care doar visau la evadare s-au strâns pe grupuri de Facebook să-şi dea sfaturi, să-şi dea curaj, să se ajute. Aşa au aflat cât de mulţi sunt. Au ajuns să se cunoască pe Internet, fără să ştie că sunt vecini. S-au chemat unii pe alţii şi au format comunităţi, convinşi că nu doar veşnicia s-a născut la sat, ci tot aici ar putea apărea şi noua Românie.  Iată un nou episod din seria Observator "Sătul de oraş"!

de Denisa Morariu-Tamaş

la 29.03.2023, 20:29

Vezi și

E o zi obișnuită pentru cei mai noi rezidenți din satul Slon. După ce își încheie ședințele online, stau împreună la masă și povestesc despre noua lor viaţă: la ţară. 

Simon Bones, englez mutat în România: Nu mai am mâini de birou. Nu mai pot folosi nici amprenta să deschid telefonul. 

E gașca lor, reunită după ani petrecuți la București sau în Anglia. Aura și Mircea s-au mutat primii în Slon, unde au deschis o mică fabrică de textile. I-au urmat Elena şi Simon. Ea, o româncă întoarsă din Anglia după mulţi ani. El, soţul ei britanic, care a renunţat la o carieră în retail ca să o urmeze în România. 

Satul din România care atrage oameni inclusiv din Londra

Pe acelaşi subiect

Elena Pătîrlăgeanu: Am vrut şi noi precum Aura şi Mircea să avem o viaţă simplă. Bunica mea e de aici, avea o casă pe aceeaşi stradă. Cine s-ar fi gândit? Nu m-am gândit că mă voi muta aici. 

Simon Bones, englez mutat în România: Elena îi ştie pe toţi din sat. 

Elena Pătîrlăgeanu: Sunt înrudită cu toţi din sat.  

Elena lucrează de acasă. O soluţie de avarie pentru milioane de angajaţi în pandemie s-a transformat în stil de viaţă şi salvare pentru tinerii de la sat.  

Elena Pătîrlăgeanu: În acest moment, trăim dintr-un salariu şi e bine. Părinţii mei şi Aura ne dau lapte proaspăt, aşa că viaţa la ţară este mai ieftină decât cea de la oraş. 

În casa lor cu pereţi vechi, departe de zgomotul oraşului, ei au învăţat să trăiască o viaţă despre care nu ştiau mai nimic. 

E pasul pe care l-au făcut, în ultimii ani, peste 200 de mii de români. Odată cu ei, satele pustiite capătă şi ele un nou sens. 

Andy Hertz, fondator grup Mutați la țară: Din nou ard becuri, tot mai multe, în România de la țară.

După 6 ani de muncă în Londra, Andy și-a dat demisia prin telefon. Era în vacanță, învârtea într-un ceaun, în vârf de munte, și-a hotărât că viața lui se va schimba exact din acel moment.

Andy Hertz, fondator grup Mutați la țară: Gata, acum m-am calmat, m-am liniștit, m-am gândit la ce să fac, încep o nouă viață la sat.

Sunt alți 6 ani de când locuiește într-un cătun din Hunedoara. Pentru a împărtăși experiența, Andy a construit un grup pe Facebook: Mutați la țară – viața fără ceas, fără să-și imagineze că va lansa un fenomen național.

Andy Hertz, fondator grup Mutați la țară: Grupul a crescut în aproape 6 ani de la 10 membri la 250.000 foarte mult, am mai făcut și alte grupuri legate de el, pentru anunțuri, dating, grădinărit. Era un domeniu neexploatat probabil, așa s-a nimerit, eu nu am căutat să-l cresc 90% din grup vor să vină la sat și o mare parte deja sunt.

A construit un sat online, în care oamenii să se găsească și să descopere că nu sunt singuri.

Andy Hertz, fondator grup Mutați la țară: Nu am de unde să știu că dincolo de muntele ăsta e cineva până nu îl văd undeva în online

Radu Umbreş, antropolog: Un lucru pe care îl face online-ul și pe care îl fac rețelele de socializare este că pot să conecteze foarte rapid oameni care izolați de unii singuri s-ar putea să nu știe unii de alții.

Și-au dat curaj unii altora să ia calea uliței. Să planteze o roșie, să repare o casă de pământ și lemn. Din toată România, din toată lumea, îl caută tineri interesaţi. La poarta lui Andi nu e zi să nu bată cineva, să întrebe de case și terenuri de vânzare.

Andy Hertz, fondator grup Mutați la țară: Eu nu am avut parte de atâta socializare în 6 ani de zile în Londra cât am avut în 6 luni aici la țară.

În zonă, prețul caselor a crescut și de 4 ori. După piatră e un sat atipic. Casa lui Andy e ultima din cătun, dar are asfalt până la poartă. Are fibră optică. Grădinița trebuia închisă acum 3 ani, dar cum se tot nasc copii în zonă, autoritățile au înțeles că e importantă.

Andy Hertz, fondator grup Mutați la țară: Satul românesc moare dar asta nu e o veste rea, pentru că moare satul acela plin de noroi. Se naște satul nou, satul în care ai asfalt, satul în care poți să-ți educi copilul mai ușor, care are contact cu lumea mult mai ușor.

Asta pot tinerii ca ei să ofere: experiența, educația, banii și priceperea, pentru a schimba satul în bine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Exclusiv Observator » Satul din România care atrage oameni inclusiv din Londra. Preţul caselor a crescut de patru ori în ultimii ani