Video Sistemul dăunează grav sănătății. În România, medicina de familie este pe butuci. Din cauza legilor absurde, medicii români preferă să lucreze în Vest
De Ziua mondială a Sănătăţii începem o nouă campanie. Despre boala unui sistem medical care îşi lasă oamenii să moară. Suntem pe primul loc în Europa la decese care puteau fi prevenite, şi pe ultimul loc la investiţii în prevenţie. Cei care ar trebui să aibă grijă de vieţile a milioane de români, medicii de familie, sunt tot mai puţini şi tot mai bătrâni. În 10 ani, medicina de familie ar putea să dispară. Iar legea lasă loc de abuzuri ale doctorilor. Ce e de făcut? Am căutat răspunsuri din satele izolate ale României, până în vestul Europei, unde au plecat mii de medici români. Concluzia: Sistemul dăunează grav sănătăţii.
Cristi Suciu, medic de familie Buftea: Medicina de familie în România este un fel de ladă de gunoi a sistemului medical. E o bătaie de joc care e clasică în sistem.
Când sistemul e bolnav la bază, pe ce se bazează sănătatea noastră?
Sandra Alexiu: președintem AMF-B: Teoretic toată lumea știe că medicina de familie este baza sistemului, dar în realitate lucrurile nu se întâmplă așa.
Nelu Tătaru: Avem problemă de resursă umană, avem o problemă de dotare, avem o problemă de remunerație, avem o problemă de legislație.
- 350 de copii într-o singură zi, la UPU la Spitalul "Grigore Alexandrescu". Cei mai mulţi au viroză şi gripă
- Cu cât va fi majorată norma de hrană pentru pacienţii din spitale. Acum sunt alocaţi 11 lei pe zi
- "Tratament" cu vânătăi, administrat unui copilaş de un an la Spitalul din Feteşti. Eduard poartă pe piele...
Ce e de făcut când medicina de familie dispare?
Cristi Suciu, medic de familie: Suntem foarte puțini. Sunt 10.000 în țară, dar 60% au peste 50 și ceva de ani. Ar trebui o strategie națională, băi ce facem că dispar ăștia, pentru că în 10 ani nu o să mai fie, știi?
Sandra Alexiu: Este un deficit real și are foarte multe cauze. Sunt 4.000 de medici de familie care au plecat din România, marea majoritate în Franța.
Dr. Radu Lupescu: Dintre medicii străini instalați în Franța, aproximativ 40% sunt medici români.
Potcoavă Valeria Secu: Din anul meu în procent de 30% au plecat în străinătate.
Medici români plecați în Vest
Am mers pe urmele medicilor români plecaţi în vest.
Cristian Boteanu, medic român din Spania: Aici pe mine m-a surprins foarte mult apropierea, aici toți medicii de familie își cunosc pacienții.
Am descoperit hibele ascunse ale sistemului românesc.
Eva Cristescum medic de familie: Medicul de familie e un fel de portar la care pacientul vine și spune vreau și eu niște bilete.
Nelu Tătaru: Sunt și medici de familie care au câte 4000 de pacienți.
Reporter: Poate un medic de familie cu 4.000 de pacienţi să aibă grijă de toţi?
Adela Cojan: Evident că nu.
Legi absurde, birocraţie inutilă şi o afacere de miliarde de euro, din care pierdem noi, pacienţii.
Reporter: Când aţi fost ultima oară la medicul de familie?
Bărbat: Cu 15 ani în urmă.
Reporter: Când ați făcut ultima oară ecografie?
Femeie: Aveam 58 de ani și acum am 73, câți sunt?
Reporter: 15 ani
Cătălin Petrencic, medic: Medicina de familie este pe butuci acum.
Sistemul dăunează grav sănătăţii. Vedeţi ce ne salvează şi ce mai putem salva, în fiecare joi de la ora 19, în noua campanie Observator.