Antena Meniu Search
x

Video Ucraina sărbătoreşte 31 de ani de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică. Zelenski: "Crimeea a fost şi este Ucraina"

Ucraina sărbătoreşte astăzi 31 de ani de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică. La Kiev şi în alte oraşe festivităţile au fost anulate, de teama unor atacuri deosebit de intense ale armatei ruse. Tot astăzi se împlinesc şase luni de când Ucraina a fost invadată de armata Rusiei, care ocupă în prezent aproximativ 20 la sută din teritoriul său. Preşedintele Zelenski este convins că, în cele din urmă, întreaga ţară va fi eliberată cu ajutorul Occidentului.

de Redactia Observator

la 24.08.2022, 08:32

Vezi și

La Kiev, Ziua Independenţei nu va fi sărbătorită cu fastul obişnuit. Conducerea ucraineană consideră că Rusia ar putea marca această dată simbolică prin atacuri deosebit de brutale asupra capitalei. Un pretext poate fi şi asasinarea Dariei Dughina, pentru care Moscova acuză serviciile secrete ucrainene, în pofida dezminţirilor de la Kiev. Sărbătoarea independenţei este totuşi marcată într-o manieră deosebită: pe principalul bulevard din Kiev sunt expuse carcase de tancuri şi vehicule militare ruseşti, distruse în luptele pentru apărarea oraşului.

Festivităţile Zilei Independenţei au fost anulate şi la Mikolaiv sau Harkov

Festivităţile Zilei Independenţei au fost anulate şi la Mikolaiv sau Harkov, oraşe aflate, deja, sub focul artileriei şi rachetelor ruseşti. Doar în ultimele 24 de ore, Harkov a fost supus la trei valuri de bombardamente. "Trebuie să fim conştienţi că sunt posibile provocări oribile ale Rusiei şi bombardamente brutale. Dar forţele armate ale Ucrainei, serviciile de informaţii, forţele speciale vor face totul pentru a apăra oamenii", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Situaţia rămâne deosebit de îngrijorătoare în zona centralei nucleare Zaporojie, unde continuă atacurile de artilerie. Aceasta în timp ce au fost date publicităţii, pentru prima dată, imagini filmate la Cernobîl în primele ore ale invaziei, acum şase luni. Înregistrările arată tancuri ruseşti în preajma centralei într-un moment în care la Moscova se afirma că trupele nici nu se apropiaseră de ea. Ruşii s-au retras ulterior de la Cernobîl dar nu vor să cedeze poziţiile din Zaporojie, în ciuda apelurilor ONU.

Pe acelaşi subiect

"Trebuie făcute presiuni politice. Este nevoie de un ultimatum al comunităţii internaţionale pentru ca ei să plece de la centrală", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Înaintea Zilei Independenţei, Occidentul şi-a reafirmat solidaritatea cu Ucraina. Zeci de şefi de stat şi guvern au participat, prin videoconferinţă, la o reuniune a Platformei Crimeea, desfăşurată la Kiev. Preşedintele Zelenski a subliniat, în acest cadru, că peninsula Crimeea, anexată de Rusia încă din 2014, este o parte a Ucrainei şi va fi, în cele din urmă, eliberată.

"Crimeea a fost şi este Ucraina şi după înlăturarea ocupaţiei, la fel ca întreaga noastră ţară, va face parte din Uniunea Europeană, sunt convins de asta", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. "Nu vom recunoaşte niciodată anexarea ilegală a Crimeei şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

În acest timp, explozii puternice au fost auzite la Sevastopol, cel mai important oraş al Crimeei şi baza flotei ruse a Mării Negre. Guvernatorul oraşului, instalat de ruşi, afirmă că apărarea antiaeriană a doborât câteva drone ucrainene. Autorităţile au început verificarea adăposturilor antiaeriene din oraş. Explozii s-au produs şi într-un depozit de muniţii de pe teritoriul Rusiei, la zeci de kilometri de graniţa Ucrainei.

Demnitarii locali au pus incidentul pe seama căldurii excesive. Iar la Doneţk, cartierul general al separatiştilor aliaţi cu Rusia a fost lovit de rachete. Patru persoane şi-ar fi pierdut viaţa. "Cred că regimul criminal ucrainean trebuie pedepsit aşa cum merită!", a declarat Denis Puşilin. Statele Unite vor anunţa oficial, astăzi, cel mai important pachet de ajutoare militare acordat până acum Ucrainei, în valoare de trei miliarde de dolari. Dronele, celelalte materiale şi muniţiile vor fi livrate în următoarele luni sau chiar ani, în condiţiile în care, potrivit experţilor, războiul mai poate dura încă multă vreme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ucraina sărbătoreşte 31 de ani de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică. Zelenski: "Crimeea a fost şi este Ucraina"