Antena Meniu Search
x

Un palestinian trăieşte cu doar două bucăţi de pâine pe zi în Gaza. ONU: "Au trecut 30 de zile. Ajunge! O întreagă populaţie este asediată şi atacată"

Război Israel - Hamas. Agențiile umanitare au pierdut iar contactul cu lucrătorii din Gaza unde internetul a fost întrerupt pentru a treia oară în acest conflict, relatează CNN. Un palestinian obişnuit din Gaza trăieşte în medie cu doar două bucăţi de pâine pe zi, transmite un oficial ONU. În acest timp, forţele aeriene ale Iordaniei au paraşutat luni dimineaţa ajutoare medicale urgente în Gaza, iar liderii principalelor agenţii umanitare ale ONU şi ai organizaţiilor caritabile internaţionale au cerut din nou o încetare imediată a focului în Gaza: "O întreagă populaţie este asediată şi atacată"

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 15:14

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în cea de 31-a zi. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken s-a întâlnit azi cu ministrul de externe al Turciei, ultima oprire a unui tur de forţă diplomatic în Orientul Mijlociu. În ultimele zile, el s-a întâlnit cu oficiali israelieni la Tel Aviv și s-a întâlnit cu lideri regionali cheie care au lansat apeluri tot mai mari pentru o încetare a focului în Gaza.

În Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii, controlat de Hamas, peste 9770 de persoane au fost ucise, inclusiv 3 900 de copii şi peste 2 400 de femei. Peste 23.000 de persoane rănite necesită tratament imediat în spitalele care nu mai fac faţă. Hamas a atacat prin surprindere sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1 400 de persoane şi luând ostatici peste 240 de oameni.

Oficial ONU: Un palestinian obişnuit din Gaza trăieşte cu doar două bucăţi de pâine pe zi

Un palestinian obişnuit din Gaza trăieşte cu doar două bucăţi de pâine arabă pe zi,făcută din făină pe care ONU a depozitat-o în regiune, însă principalul strigăt care se aude acum pe stradă este "Apă, apă", a declarat directorul din Gaza al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, relatează The Guardian

Pe acelaşi subiect

Thomas White, care a declarat că a călătorit "de-a lungul şi de-a latul Fâşiei Gaza în ultimele săptămâni", a descris locul ca fiind o "scenă de moarte şi distrugere". Niciun loc nu mai este sigur acum, a spus el, iar oamenii se tem pentru vieţile lor, pentru viitorul lor şi pentru capacitatea lor de a-şi hrăni familiile.

Agenţia pentru refugiaţi palestinieni, cunoscută sub numele de UNRWA, sprijină aproximativ 89 de brutării din Gaza, cu scopul de a se face pâine pentru 1,7 milioane de persoane, le-a spus White diplomaţilor din cele 193 de naţiuni membre ale ONU, în cadrul unei şedinţe video din Gaza.

Dar, a spus el, "acum oamenii nu mai caută doar pâine. Caută apă". Coordonatorul adjunct al ONU pentru Orientul Mijlociu, Lynn Hastings, care este şi coordonatorul umanitar pentru teritoriile palestiniene, a declarat că doar una din cele trei linii de alimentare cu apă din Israel este operaţională.

Iordania anunţă că forţele aeriene au paraşutat ajutoare medicale urgente în Gaza

Forţele aeriene ale Iordaniei au paraşutat luni dimineaţa ajutoare medicale urgente la spitalul iordanian de campanie din Gaza, potrivit unui mesaj al regelui Iordaniei, relatează Reuters.

"Personalul neînfricat al forţelor noastre aeriene a paraşutat la miezul nopţii un ajutor medical urgent către spitalul iordanian de campanie din Gaza. Aceasta este datoria noastră de a ne ajuta fraţii şi surorile răniţi în războiul din Gaza. Vom fi mereu alături de fraţii noştri palestinieni", este mesajul regelui Abdullah.

"Un avion al forţelor aeriene regale a paraşutat ajutoare medicale urgente la spitalul de campanie iordanian din Gaza, ale cărui provizii erau pe cale să se epuizeze din cauza întârzierii livrării ajutoarelor prin punctul de trecere Rafah", a notat şi agenţia de ştiri de stat iordaniană.

Săptămâna trecută, Iordania a anunţat că şi-a rechemat ambasadorul din Israel şi i-a cerut ambasadorului israelian să nu se deplaseze, în semn de protest faţă de bombardamentele israeliene din Gaza, precizând că atacurile au ucis nevinovaţi şi au provocat o catastrofă umanitară.

"Au trecut 30 de zile. Ajunge!"

Liderii principalelor agenţii umanitare ale ONU, precum şi ai organizaţiilor caritabile internaţionale au cerut o "încetare umanitară imediată a focului" în Gaza, calificând situaţia drept "îngrozitoare" şi "inacceptabilă" într-un comunicat comun.

"De aproape o lună, lumea urmăreşte situaţia din Israel şi din teritoriile palestiniene ocupate, şocată şi îngrozită de numărul tot mai mare de vieţi pierdute şi distruse. În Israel, aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise şi mii au fost rănite, potrivit autorităţilor israeliene. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, au fost luate ostatice. Rachetele continuă să traumatizeze familii. Zeci de mii de oameni au fost strămutaţi. Este îngrozitor. Cu toate acestea, uciderea îngrozitoare a şi mai multor civili în Gaza este revoltătoare, la fel cum este şi întreruperea accesului a 2,2 milioane de palestinieni la alimente, apă, medicamente, electricitate şi combustibil", se arată în comunicat.

"O întreagă populaţie este asediată şi atacată, i se refuză accesul la elementele esenţiale pentru supravieţuire, fiind bombardată în casele, adăposturile, spitalele şi lăcaşurile de cult. Acest lucru este inacceptabil. Au fost raportate peste 100 de atacuri împotriva asistenţei medicale. Zeci de oameni care lucrează în domeniul asistenţei umanitare au fost ucişi de la 7 octombrie, inclusiv 88 de colegi de la UNRWA - cel mai mare număr de decese înregistrat vreodată de ONU într-un singur conflict", adaugă şefii UNICEF, UNHCR, OCHA, WHO, Save the Children şi ai altor organizaţii şi agenţii.

"Reînnoim apelul nostru pentru ca părţile să respecte toate obligaţiile care le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului. Ne reînnoim apelul pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor civililor ţinuţi ostatici. Civilii şi infrastructura de care depind - inclusiv spitalele, adăposturile şi şcolile - trebuie să fie protejate. Mai mult ajutor - alimente, apă, medicamente şi, bineînţeles, combustibil - trebuie să intre în Gaza în siguranţă, rapid şi la nivelul necesar şi trebuie să ajungă la persoanele aflate în nevoie, în special la femei şi copii, oriunde s-ar afla. Avem nevoie de o încetare umanitară imediată a focului. Au trecut 30 de zile. Ajunge! Această situaţie trebuie să înceteze acum", se mai arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Un palestinian trăieşte cu doar două bucăţi de pâine pe zi în Gaza. ONU: "Au trecut 30 de zile. Ajunge! O întreagă populaţie este asediată şi atacată"