Antena Meniu Search
x

Video 13 protestatari din Israel, arestaţi după ce au încercat să blocheze drumul pe care Benjamin Netanyahu mergea spre aeroport

Protestele din Israel împotriva unor schimbări dictatoriale din justiţie sunt tot mai virulente. Mii de oameni au blocat drumul pe care premierul mergea spre aeroport. Ca să îi împrăştie, trupele speciale au tras cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Netanyahu a ajuns la aeroport cu elicopterul, iar 13 demonstranţi au fost arestaţi. Israelienii protestează de două luni şi jumătate - guvernul vrea să pună magistraţii sub controlul Parlamentului.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 22:44

Vezi și

Premierul Benjamin Netanyahu a reuşit joi - oficial, nu se ştie cum - să ajungă pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, care era blocat de protestatari, şi l-a întâmpinat pe şeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a venit în Israel într-o perioadă tulbure, cu noi violenţe în Cisiordania şi ample manifestaţii antiguvernamentale. Vorbind ulterior despre legăturile cu Israelul, Austin a avut grijă să menţioneze importanţa valorilor comune, inclusiv asigurarea unui sistem judiciar independent - motivul pentru care israelienii au ieşit în stradă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Israelienii care protestează faţă de schimbările din sistemul judiciar dorite de guvernul naţionalist-conservator al lui Benjamin Netanyahu s-au îndreptat joi spre principalul aeroport al ţării, în încercarea de a perturba o călătorie în străinătate a premierului Benjamin Netanyahu, precum şi o vizită a secretarului american al apărării. Cu toate acestea, Netanyahu a reuşit să îl întâmpine pe şeful Pentagonului, Lloyd Austin, pe aeroportul Ben Gurion. Oficialii au păstrat tăcerea cu privire la modul în care Netanyahu a scăpat de israelienii care fluturau steaguri şi care, în coloane de maşini, blocaseră căile de acces spre aeroport, într-o escaladare a demonstraţiilor care se desfăşoară de săptămâni întregi.

"Avem o agendă comună pentru a împiedica Iranul să dobândească arme nucleare şi pentru a preveni agresiunea Iranului, precum şi pentru a menţine securitatea şi prosperitatea acestei regiuni", i-a spus Netanyahu lui Austin, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul premierului israelian.

În înregistrare, premierul israelian nu a făcut nicio menţiune despre protestatarii, în majoritate de centru-stânga, care încearcă să zădărnicească restricţiile preconizate de guvern în cazul prerogativelor Curţii Supreme, măsuri pe care demonstranţii le consideră un pericol pentru democraţie. Netanyahu - judecat pentru acuzaţii de luare de mită - spune că reforma ar restabili echilibrul între puterile statului.

Pe acelaşi subiect

Planul guvernului de revizuire a sistemului judiciar a lovit moneda naţională

Din cauza protestelor, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a fost nevoit să-şi întârzie şi să-şi scurteze etapa din Israel a turneului său regional. În loc să se deplaseze la Ministerul israelian al Apărării din Tel Aviv, în jurul căruia demonstranţii se confruntau cu poliţia, întâlnirile sale au fost mutate într-un complex aerospaţial de lângă aeroportul Ben Gurion.

Austin trebuia iniţial să sosească miercuri şi să rămână peste noapte la Tel Aviv, unde se află sediul Ministerului israelian al Apărării. Dar aceste planuri au fost schimbate din cauza îngrijorării legate de perturbările din trafic cauzate de protestele anti-Netanyahu.

Deşi nu a fost încă transformat în lege, planul guvernului de revizuire a sistemului judiciar a lovit moneda naţională, shekelul, şi a stârnit îngrijorări în străinătate cu privire la statul de drept. Sondajele de opinie au arătat că majoritatea israelienilor doresc ca planul să fie suspendat sau revizuit pentru a exista în jurul lui un consens naţional.

Revizuirea sistemului judiciar propusă de Netanyahu ar oferi coaliţiei sale naţionalist-religioase o influenţă decisivă în alegerea judecătorilor şi ar limita sfera de acţiune a Curţii Supreme de a anula legi sau de a se pronunţa împotriva executivului.

În declaraţiile de presă comune cu omologul său israelian, Austin a menţionat comentariile preşedintelui Joe Biden, care a cerut obţinerea unui consens în Israel pe această temă. "Geniul democraţiei americane şi al democraţiei israeliene este că ambele sunt construite pe instituţii puternice, pe baze de control şi echilibru şi pe un sistem judiciar independent", a subliniat Austin.

Presa israeliană a relatat că Netanyahu a venit cu elicopterul la Ben Gurion, de unde urma să plece mai târziu joi spre Roma pentru a încheia un posibil acord cu Italia privind gazele naturale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » 13 protestatari din Israel, arestaţi după ce au încercat să blocheze drumul pe care Benjamin Netanyahu mergea spre aeroport