Antena Meniu Search
x

Foto A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat din istoria SUA

Madeleine Albright, prima femeie care a ajuns într-o poziție de vârf în diplomația americană, a murit la vârsta de 84 de ani.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 20:57

Madeleine Albright a murit la 84 de ani
A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat din istoria SUA - Zuma Press / Mark Reinstein via HEPTA

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, care a ajutat la orientarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit la vârsta de 84 de ani. Decesul ei a fost confirmat într-un email de personalul de la Albright Stonebridge Group, o firmă de strategie globală fondată de Albright, transmite CNN.

Madeleine Albright, un diplomat de top în primii ani de după căderea Uniunii Sovietice

Madeleine Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al Americii în al doilea mandat Clinton.

Ea a susținut extinderea NATO, a împins ca Alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și purificarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația pe tot globul. 

Albright a fost o figură importantă a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și Războiul împotriva Terorii, declanșat după atacurile din 11 septembrie 2001, o epocă anunțată de președintele George H.W. Bush ca fiind "o nouă ordine mondială".

Statele Unite ale Americii, în special în Irak și Balcani, au construit coaliții internaționale și au intervenit ocazional militar pentru a slăbi regimurile autocratice, iar Albright - un "idealist pragmatic" - a folosit experiența ei pentru a-și modela viziunea asupra lumii. Madeleine Albright crescuse într-o familie care a fugit de naziști și comuniști în Europa de la mijlocul secolului XX.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat din istoria SUA