Meniu
Search
x

Video Abimael Guzman, liderul sângerosului grup terorist Calea Luminoasă din Peru, a murit în închisoare

Abimael Guzman, liderul grupului rebel maoist Calea Luminoasă, care a terorizat Peru în anii '80 și '90, a murit într-o într-o închisoare militară de maximă securitate, unde ispășea condamnarea pe viață.

De Veronica Micu la 12.09.2021, 09:39

După aproape 30 de ani în spatele gratiilor, Abimael Guzman, care a fondat şi condus gherilele maoiste într-o insurgenţă violentă, a murit sâmbătă la 6.40 dimineață, din cauza "complicațiilor de sănătate", a confirmat serviciul penitenciar din Peru, potrivit The Guardian. Avea 86 de ani.

Odată cel mai de temut om din Peru, Presidente Gonzalo, așa cum era cunoscut de adepții săi fanatici, Abimael Guzman a declanșat un sângeros conflict intern în mai 1980, când gruparea Calea Luminoasă a declarat război statului. Conflictul care a urmat, marcat de masacre brutale, bombardamente cu mașini și asasinate vizate, a ucis zeci de mii de peruani.

Pe acelaşi subiect

Inspirat de Revoluţia culturală a lui Mao Zeodong în China, Guzman s-a întors în Peru în 1980, hotărât să folosească violenţa pentru a pune în aplicare viziunea sa despre o societate marxistă.

El a condus gherilele timp de 12 ani, în timp ce foloseau bombardamente, asasinate şi masacre de civili, într-un efort disperat de a învinge guvernul ales democratic în Peru şi de a instala o dictatură a proletariatului. Activ în cea mai mare parte în zonele montane andine din Peru, Calea Luminoasă a atras un anumit sprijin din partea ţăranilor săraci, în special prin folosirea instanţelor denumite „justiţie populară”, care dictau pedeapsa cu moartea presupuşilor duşmani ai poporului.

Gruparea condusă de Abimael Guzman a ucis peste 28.000 de peruani. Nu a cruțat femeile și nici copiii

Principalele victime ale grupării au fost chiar oamenii pe care pretindea să-i apere. Notoriu pentru brutalitatea sa și pentru faptul că nu a cruțat femei sau copii, a ucis peste 28.000 de peruani, majoritatea din comunități rurale sărace, potrivit comisiei de adevăr și reconciliere a țării.

„A fost principalul autor al uneia dintre cele mai mari tragedii pe care le-a trăit țara”, a scris pe Twitter Iván Lanegra, secretar general al ONG-ului peruan Transparencia. „El a construit o ideologie totalitară care justifica uciderea în numele scopurilor politice”.

Președintele Peru, Pedro Castillo, a scris pe Twitter: „A murit liderul terorist Abimael Guzmán, responsabil pentru pierderea nenumăratelor vieți ale compatrioților noștri. Poziția noastră de a condamna terorismul este fermă și neclintită”.

În septembrie 1992, o unitate de elită a forţelor speciale a poliţiei peruviene l-a urmărit pe Guzman într-o casă din capitala Lima şi l-a arestat. 

Guzman a fost închis pe viaţă într-o închisoare specială de maximă securitate construită pentru el pe malul Oceanului Pacific. În 2010, s-a căsătorit cu a doua soţie, Elena Iparraguirre, care era al doilea comandant al Căii Luminoase şi era închisă alături de el. În calitate de văduvă, Iparraguirre va decide ce se va întâmpla cu rămășițele lui Guzmán, pe fondul unei dezbateri naționale cu privire la faptul dacă ar trebui să fie îngropat într-un cimitir peruvian sau cenușa sa să fie împrăștiată pe mare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Abimael Guzman, liderul sângerosului grup terorist Calea Luminoasă din Peru, a murit în închisoare