Antena Meniu Search
x

Acord de pace între Rusia şi Ucraina

A fost noaptea cea mai lungă la Minsk şi dimineaţa cea mai tensionată. După mai bine de 16 ore de negocieri, liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei au ajuns la un acord de pace

Vezi și

A fost noaptea cea mai lungă la Minsk şi dimineaţa cea mai tensionată. După mai bine de 16 ore de negocieri, liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei au ajuns la un acord de pace

Documentul prevede încetarea focului în Ucraina din 15 februarie de la miezul nopţii. Anunţul că s-a ajuns la un acord de pace a fost făcut de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe susţinute în faţa jurnaliştilor prezenţi la Minsk.

Primul punct al înţelegerii este încetarea focului, începând cu 15 februarie, la miezul nopţii. Următorul punct care, cred, este foarte important, e retragerea armamentului greu

Documentul asupra căruia liderii s-au pus de acord are12-13 puncte, potrivit unei surse citate de presa rusă. Înţelegerea implica inclusiv retragerea armamentului greu din Ucraina şi crearea unei zone de securitate în est.

Sunt, de asemenea, şi unele înţelegeri în plan politic. Prima priveşte adoptarea unor reforme constituţionale care să ia în considerare drepturile legitime ale locuitorilor regiunii Donbas. Următorul punct priveşte securitatea graniţelor, care trebuie coordonată împreună cu miliţiile din Donbas.

Negocierile au fost însă dure şi anevoioase.

În deschiderea reuniunii, preşedintele rus şi cel ucrainean şi-au dat mâna. A fost un salut extrem de rece. Nici strângerea de mână a lui Vladimir Putin cu cancelarul german Angela Merkel nu a fost mai călduroasă.

Un alt incident a atras atenţia presei. În momentul în care Vladimir Putin voia să se aşeze la masa negocierilor, preşedintele Belarusului pare că îi trage scaunul preşedintelui rus.

Imaginile au apărut pe internet dar momentul a fost tăiat de marile agenţii de presă care au transmis întâlnirea celor 4 lideri. Un consiler al presedintelui Poroşenko a declarat despre negocieri că au fost un război al nervilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Acord de pace între Rusia şi Ucraina