Antena Meniu Search
x

Acuzaţii aduse Chinei, după eliberarea lui Meng Wanzhou, directorul financiar Huawei: deţinuţii canadieni, pioni pe tabla negocierilor politice

Un conflict diplomatic între China şi Occident pare să ia sfârşit, după ce judecătoarea canadiană Heather Holmes a eliberat-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei. La distanţă de doar câteva ore, China i-a eliberat pe Michael Spavor și Michael Kovrig, doi cetăţeni canadieni acuzaţi de spionaj.

de Redactia Observator

la 25.09.2021, 15:02

Meng Wanzhou, director financiar al companiei Huawei
Meng Wanzhou, director financiar al companiei Huawei - Profimedia

Meng Wanzhou, care a fost arestată în 2018 în baza unui mandat american, a părăsit vineri Canada, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă a Columbiei Britanice. Drept răspuns, Beijingul a eliberat câteva ore mai târziu doi deţinuţi de origine canadiană, relatează BBC. Este vorba despre Michael Spavor și Michael Kovrig, acuzați de autorităţile chineze de spionaj în același an.

Justin Trudeau: "Un calvar incredibil de dificil"

Cu toate că Beijingul neagă faptul că arestarea canadienilor ar fi fost un act răzbunător, în urma reţinerii directorului Huawei, criticii regimului au acuzat China că foloseşte oamenii drept pioni pe tabla negocierilor politice. Cei doi canadieni au negat acuzaţiile aduse pe tot parcursul detenţiei, iar premierul Justin Trudeau a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că au trecut printr-un "calvar incredibil de dificil". "Este o veste bună pentru noi toți că ei se îndreaptă acum spre casă, la familiile lor", a adăugat el. „În ultimele 1.000 de zile, au dat dovadă de putere, perseverență şi rezistență.” Premierul a declarat că ambii bărbați sunt aşteptaţi în Canada sâmbătă, însoțiți de Dominic Barton, ambasadorul Canadei în China.

Fiica fondatorului Huawei, în arest la domiciliu timp de 3 ani

Meng Wanzhou, fiica miliardarului Ren Zhengfei, fondatorul companiei Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care voia să o judece cu privire la ”fraudă bancară”. După eliberare, aceasta a susţinut o conferinţă de presă în care i-a mulţumit judecătoarei, familiei sale şi prietenilor săi. În ultimii trei ani, în care a stat în arest la domiciliu, viaţa ei ”a fost dată peste cap”. ”A fost o perioadă dificilă ca mamă, femeie şi angajat”, şi-a exprimat ea regretul, potrivit news.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Acuzaţii aduse Chinei, după eliberarea lui Meng Wanzhou, directorul financiar Huawei: deţinuţii canadieni, pioni pe tabla negocierilor politice