Antena Meniu Search
x

Acuzații de trădare în Rusia: 3 oameni de ştiinţă din domeniul rachetelor hipersonice se confruntă cu acuzaţii grave. Colegii le iau apărarea

Kremlinul a declarat miercuri că trei oameni de ştiinţă din domeniul rachetelor hipersonice, cercetaţi pentru trădare de stat, se confruntă cu "acuzaţii foarte grave" şi că nu poate face comentarii asupra cazului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.05.2023, 17:27

Kremlin
Acuzații de trădare în Rusia: 3 oameni de ştiinţă se confruntă cu acuzaţii grave, deși colegii le iau apărarea - Shutterstock (arhivă)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că este la curent cu o scrisoare deschisă din partea oamenilor de ştiinţă siberieni în apărarea celor trei bărbaţi, dar cazul este de competenţa serviciilor de securitate.

În scrisoarea deschisă publicată luni, colegii celor trei - Anatoli Maslov, Aleksandr Şipliuk şi Valeri Zveghinţev - le-au susţinut nevinovăţia şi au considerat că urmărirea penală a acestora ameninţă să aducă grave prejudicii ştiinţei ruseşti. "Îi cunoaştem pe fiecare dintre ei ca fiind un patriot şi o persoană decentă care nu este capabilă să facă ceea ce autorităţile de anchetă îi suspectează", au spus ei.

"Nu înțelegem cum să continuăm să ne facem treaba"

Scrisoarea afirmă că bărbaţii sunt urmăriţi penal pentru activitatea ştiinţifică normală, inclusiv realizarea de prezentări la conferinţe internaţionale, publicarea de articole în reviste importante şi participarea la proiecte internaţionale.

În text se precizează că materialele prezentate de aceştia au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu includ "informaţii restricţionate".

Cazurile au arătat că "orice articol sau raport poate conduce la acuzaţii de înaltă trădare", se arată în scrisoarea deschisă. "În această situaţie, nu ne temem doar pentru soarta colegilor noştri. Pur şi simplu nu înţelegem cum să continuăm să ne facem treaba", conchid semnatarii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Acuzații de trădare în Rusia: 3 oameni de ştiinţă din domeniul rachetelor hipersonice se confruntă cu acuzaţii grave. Colegii le iau apărarea