Antena Meniu Search
x

Albania a rupt legăturile diplomatice cu Iranul, după un atac cibernetic. Ambasada din Tirana, somată să părăsească țara

Albania a rupt legăturile diplomatice cu Iranul și a ordonat personalului ambasadei iraniene să părăsească țara, acuzând-o că a orchestrat un atac cibernetic major, potrivit BBC.

de Redactia Observator

la 07.09.2022, 17:48

capitala Albaniei Tirana
Albania a rupt legăturile diplomatice cu Iranul, după un atac cibernetic. Ambasada din Tirana, somată să părăsească țara - Shutterstock (arhivă)

Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat că o anchetă a găsit „dovezi incontestabile" că Iranul „a angajat patru grupuri pentru a organiza atacul asupra Albaniei" din 15 iulie. Hackerii au încercat să paralizeze serviciile publice, să șteargă și să fure date guvernamentale și să incite la haos, a adăugat el. Totuși, atacul nu și-a atins scopul. „Atacul menționat nu și-a atins scopul... Toate sistemele au revenit complet operaționale și nu a existat nicio ștergere ireversibilă a datelor", a precizat premierul albanez.

Rama a descris răspunsul Albaniei ca fiind „extrem... dar în întregime impus de noi", transmite Mediafax.

Statele Unite au condamnat atacul cibernetic asupra unui membru NATO

Și reprezentanții SUA au condamnat atacul cibernetic asupra unui membru NATO și au promis că vor trage Iranul la răspundere pentru acțiunile care au amenințat securitatea Albaniei și „au creat un precedent îngrijorător pentru spațiul cibernetic".

Relațiile dintre Tirana și Teheran au fost tensionate în ultimul deceniu deoarece Albania a oferit azil miilor de disidenți iranieni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Albania a rupt legăturile diplomatice cu Iranul, după un atac cibernetic. Ambasada din Tirana, somată să părăsească țara